ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί ο Τραμπ απειλεί να διακόψει τη χρηματοδότηση του πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ (pics)

Γιατί ο Τραμπ απειλεί να διακόψει τη χρηματοδότηση του πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ (pics)
REUTERS/Carlos Barria

Ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε να διακόψει κάθε ομοσπονδιακή χρηματοδότηση του πανεπιστημίου του Μπέρκλεϊ, όπου εκατοντάδες άνθρωποι, στην πλειονότητά τους φοιτητές, διαδήλωσαν βίαια εναντίον ενός αρθρογράφου του ακροδεξιού ιστοτόπου Breitbart.

Φωνάζοντας «κάνοντάς τους να σιωπήσουν» εκατοντάδες διαδηλωτές έσπασαν βράδυ της Τετάρτης τζάμια παραθύρων στην πανεπιστημιούπολη, έβαλαν φωτιά σε ξύλινες παλέτες και πέταξαν πέτρες εναντίον αστυνομικών, οι οποίοι ανταπέδωσαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων.

Η αστυνομία απέκλεισε την περίμετρο του πανεπιστημίου και το πανεπιστήμιο τελικά ακύρωσε την εκδήλωση στην οποία επρόκειτο να μιλήσει ο εκπρόσωπος του ιστότοπου, ο Μίλων Γιαννόπουλος.

640x640 4

REUTERS/Stephen Lam

640x640 5

REUTERS/Stephen Lam

Θερμός υποστηρικτής του Τραμπ, τον οποίο αποκαλούσε «μπαμπά» κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Γιαννόπουλος είναι μια από τις γνωστότερες μορφές της αμερικανικής άκρας δεξιάς, που προβάλει θέσεις εθνικιστικές αλλά και υπέρ της ανωτερότητας της λευκής φυλής.

Milo Yiannopoulos declares war on 667a7e84c9d2f40b77662b2ac07fd0fb

Milo Yiannopoulos.Mike Allen/Facebook

Ειδικευμένος στις νέες τεχνολογίες, γνωστός στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης για τον προκλητικό του τόνο, ο Γιαννόπουλος είχε δει τον λογαριασμό του στο Twitter να διαγράφεται επειδή τροφοδοτούσε τις επιθέσεις εναντίον της μαύρης ηθοποιού Λέσλι Τζόουνς, όπως σημειώνει το ΑΠΕ.

«Αν το πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ δεν επιτρέπει την ελευθερία του λόγου κι ασκεί βία σε βάρος αθώων με διαφορετική άποψη -- ΚΑΘΟΛΟΥ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ;», έγραψε ο Τραμπ στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter.

Ο ίδιος ο Γιαννόπουλος επέκρινε σε ανακοίνωσή του «την αριστερά», λέγοντας ότι «τρομοκρατείται από την ελευθερία του λόγου και κάνει κυριολεκτικά ο,τιδήποτε για να την εμποδίσει».

Ο ιστότοπος Breitbart, που πρόσκειται στην άκρα δεξιά, είχε υποστηρίξει ενεργά την υποψηφιότητα Τραμπ, ενώ ο πρώην επικεφαλής του Στιβ Μπάνον είναι πλέον ο σύμβουλος στρατηγικής του νέου Αμερικανού προέδρου.

Παρόμοιες διαδηλώσεις τον προηγούμενο μήνα στο πανεπιστήμιο Davis είχαν εμποδίσει τη διεξαγωγή ενός συνεδρίου στο οποίο επίσης θα μιλούσε ο Γιαννόπουλος. Και στις δύο περιπτώσεις, τον είχαν προσκαλέσει ομάδες συντηρητικών φοιτητών.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Μπέρκλεϊ είναι πασίγνωστο διότι αποτέλεσε οχυρό των υπερασπιστών της ελευθερίας της έκφρασης από τη δεκαετία του 1960.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ