ΚΟΣΜΟΣ

Ο Φιγιόν «χάνει έδαφος» στις προεδρικές εκλογές

Ο Φιγιόν «χάνει έδαφος» στις προεδρικές εκλογές
REUTERS/Christian Hartmann

Ο Φρανσουά Φιγιόν γίνεται όλο και πιο ευάλωτος εξαιτίας του σκανδάλου της αργομισθίας της συζύγου του, καθώς οι εκκλήσεις να αποσυρθεί από την κούρσα για τις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας.

Μεγαλύτερη σύγχυση για το ποιά ήταν η εργασία της Πενέλοπε Φιγιόν προκάλεσε μια δήλωση της που έγινε το 2007 και αναμεταδόθηκε την Πέμπτη ξανά από εκπομπή της δημόσιας τηλεόρασης France 2, όπου έλεγε: "Δεν ήμουν ποτέ στην πραγματικότητά βοηθός του ή κάτι τέτοιο".

Η εκπομπή, την οποία παρακολούθησαν περίπου 5,4 εκατομμύρια τηλεθεατές, αναμόχλευσε τις ανησυχίες στη δεξιά για το αν θα πρέπει να διατηρήσει αυτόν τον υποψήφιο, ο οποίος έχασε τη θέση του φαβορί των δημοσκοπήσεων για τις προεδρικές εκλογές μετά το "Πενέλοπιγκεϊτ" –όπως έχει ονομαστεί το σκάνδαλο.

Ο Φρανσουά Φιγιόν "καταχράστηκε το σύστημα και από ηθική άποψη οι Γάλλοι δεν μπορούν να τον δεχθούν. Έχασε την αξιοπιστία του", δήλωσε ο ευρωβουλευτής Ρενό Μουζελιέ.

"Έχουμε μολυνθεί από αυτή την υπόθεση που ανέκοψε την ορμή αυτής της προεδρικής προεκλογικής εκστρατείας", δήλωσε επίσης η Ρασίντα Ντατί, ευρωβουλευτής και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του Νικολά Σαρκοζί (2007-2012).

Ο βουλευτής της δεξιάς Ζορζ Φενέκ εκτίμησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πως τα αποτελέσματα των προκριματικών εκλογών που ανέδειξαν νικητή τον Φρασνουά Φιγιόν είναι πλέον "ξεπερασμένα".

Ορισμένοι αναφέρονται ήδη στο "plan Β" για την αντικατάστασή του, σημειώνει το ΑΠΕ. Μεταξύ των ονομάτων που κυκλοφορούν είναι εκείνο του αντιπάλου του Φιγιόν στον δεύτερο γύρο των προκριματικών της δεξιάς, του πρώην πρωθυπουργού Αλέν Ζιπέ, ή ακόμη του Φρανσουά Μπαρουάν, πρώην υπουργού, προέδρου της Ένωσης Δημάρχων της Γαλλίας.

Απέναντι στον πολλαπλασιασμό των επιθέσεων, ο Φρανσουά Φιγιόν έχει αρνηθεί μέχρι τώρα να παροπλιστεί και δηλώνει "μάχιμος". Όπως δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης ενώπιον χιλίων υποστηρικτών του στη βορειοανατολική Γαλλία:

Δεν ζητούν δικαιοσύνη, αυτό που επιδιώκουν είναι να με ακυρώσουν. Και πέρα από εμένα, να ακυρώσουν τη δεξιά, να της κλέψουν την ψήφο.

Μετά τις αποκαλύψεις του εβδομαδιαίου σατιρικού περιοδικού Le Canard enchaîné, η γαλλική δικαιοσύνη ξεκίνησε έρευνα για τις φερόμενες ως πλασματικές θέσεις απασχόλησης της Φιγιόν ως κοινοβουλευτικής βοηθού του συζύγου της, και στη συνέχεια του αντικαταστάτη της, που της απέφεραν συνολικά περισσότερα από 800.000 ευρώ. Δύο παιδιά του ζεύγους είχαν εισπράξει επίσης 84.000 ευρώ, επίσης ως κοινοβουλευτικοί βοηθοί.

Σημειώνεται πως η έρευνα συνεχίζεται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ