ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Τα στενά περιθώρια του Φιγιόν και το δύσκολο plan B

Γαλλία: Τα στενά περιθώρια του Φιγιόν και το δύσκολο plan B
REUTERS/Eric Gaillard

Σε αναζήτηση “Plan B” βρίσκεται το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων στη Γαλλία μετά το σκάνδαλο με την οικογένεια Φιγιόν που πλήττει την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές της χώρας.

Το Πολιτικό Γραφείο του κόμματος θα συνεδριάσει τη Δευτέρα με τις τάσεις να έχουν πάρει θέση μάχης. Σύμφωνα με τον γαλλικό Τύπο στο κόμμα είναι ξεκάθαρα διαμορφωμένες οι τάσεις των «Φιγιονιστών», των «Σαρκοζιστών» και των «Ζιπεϊστών» ενώ υπάρχει και η νέα γενιά του κόμματος η οποία αναμένεται να διαδραματίσει τον δικό της ρόλο στο παιχνίδι της εσωτερικής εξουσίας.

Την περασμένη Τρίτη ο Φρανσουά Φιγιόν ζήτησε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος διορία 15 ημερών για να ξεκαθαρίσει τα πράγματα πιστεύοντας ότι θα δικαιωθεί. Αν και κατάφερε να αποσπάσει την θετική στάση μερίδας των βουλευτών στο κόμμα υπάρχει διάχυτη η αίσθηση ότι η όποια καθυστέρηση μπορεί να αποβεί μοιραία. Επιπλέον, ο ίδιος έχει δεσμευθεί ότι αν το Δικαστήριο αποφασίσει να του απαγγείλει κατηγορίες θα παραιτηθεί από την υποψηφιότητά του για τις Προεδρικές Εκλογές.

FILLION

Η ζημιά στους Ρεπουμπλικάνους είναι σε κάθε περίπτωση μεγάλη καθώς λόγω του «Πηνελόπη-gate» είναι αρκετά πιθανό να χάσουν μια εκλογική μάχη στην οποία πριν λίγες εβδομάδες ήταν το απόλυτο φαβορί.

Η δύσκολη αναζήτηση άλλου υποψήφιου

Αν και γίνεται προσπάθεια για εξεύρεση ενός νέου υποψηφίου που θα μπορέσει να τους βγάλει από το αδιέξοδο, κανένα πρόσωπο δεν φαίνεται ικανό να συσπειρώσει τη βάση του κόμματος και τους γάλλους ψηφοφόρους.

Οι Ζιπεϊστές συνεχίζουν να πιστεύουν στον Αλέν Ζιπέ που ήλθε δεύτερος στην προκριματική, και που συνεχίζει να έχει την προτίμηση των Γάλλων: Σύμφωνα με σφυγμομέτρηση Harris Interactive για το ραδιόφωνο RMC και τον ιστότοπο Atlantico, ο Ζιπέ συγκεντρώνει το 33% των προτιμήσεων και παραμένει το φαβορί για την αντικατάσταση του Φιγιόν, ο Νικολά Σαρκοζί συγκεντρώνει το 13% και από τη γενιά των σαραντάρηδων ο Φρανσουά Μπαρουέν 7%.

france

Ο Μπαρουέν όμως, δεν θέλει να ακούει για τον Ζιπέ, με τον οποίο έχει ψυχρότητα εδώ και 20ετία και προωθεί γερά τον εαυτό του. Εν τω μεταξύ ο Ζιπέ δεν δείχνει ότι εύκολα θα αποφασίσει μια επιστροφή εάν δεν υπάρξει ομόφωνο κάλεσμα από το κόμμα.

Τον Μπαρουέν υποστηρίζουν οι «Σαρκοζιστές» αντιστέκεται όμως ισχυρά ο άλλος σαραντάρης ο Λοράν Βοκιέ, που είναι σημαντικό στέλεχος του κόμματος.

Ένα άλλο όνομα που συζητείται, και που θα μπορούσε να είναι αποδεκτό από την πλειοψηφία, είναι αυτό του 67χρονου Ζεράρ Λαρσέ, προέδρου της Γερουσίας και υποστηρικτή του Φιγιόν. Ο Λαρσέ θα μπορούσε να υποστηριχτεί και από τους Σαρκοζιστές αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ικανός να προκαλέσει τον ενθουσιασμό των εκλογέων.

Φιγιόν: «Νιώθω έναν κρύο θυμό απέναντι σ' αυτό το σκυλολόι που επιχειρεί να με διαμελίσει».

Χθες, πάντως, ο Φιγιόν έκανε την πρώτη προεκλογική συγκέντρωση σε μικρή επαρχιακή πόλη (Σαρλεβιλ-Μεζιέρ) που τον είχε υπερψηφίσει στην προκριματική. Κάποιοι απογοητευμένοι πολίτες, τους οποίους οι σωματοφύλακες γρήγορα απομάκρυναν, δεν δίστασαν να του φωνάξουν «pourri» (σάπιε) ή ακόμα, «Φιγιόν παραιτήσου».

Ψύχραιμος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, δήλωσε ότι σκοπεύει να πάει μέχρι τέλος και πέρασε στην αντεπίθεση λέγοντας: «Νιώθω έναν κρύο θυμό απέναντι σ' αυτό το σκυλολόι που επιχειρεί να με διαμελίσει».

Συνέχισε την ακατανόητη, σε σχέση με την πραγματικότητα, επιχειρηματολογία του περί «νομιμότητας» της πρόσληψης της συζύγου του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ