ΚΟΣΜΟΣ

«Δεν υπήρξα ποτέ βοηθός του»: Η Πενέλοπε Φιγιόν «καίει» τον σύζυγό της

«Δεν υπήρξα ποτέ βοηθός του»: Η Πενέλοπε Φιγιόν «καίει» τον σύζυγό της
REUTERS/Pascal Rossignol/φωτογραφία αρχείου

Την ώρα που ο υποψήφιος της γαλλικής Δεξιάς στις προεδρικές εκλογές, Φρανσουά Φιγιόν, βλέπει τα ποσοστά του να «κατρακυλούν» στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, μια δήλωση της συζύγου του, Πενέλοπε, έρχεται να δώσει τη... χαριστική βολή στη δημοτικότητά του.

Από την ημέρα που ξέσπασε «PenelopeGate», το σκάνδαλο με τις αργομισθίες σε μέλη της οικογένειάς του, η Πενέλοπε Φιγιόν μπορεί να μην έχει κάνει καμία δήλωση, όμως μία συνέντευξή της από το 2007, επανήλθε στη δημοσιότητα «καίγοντας» τον σύζυγό της.

«Δεν υπήρξα ποτέ βοηθός του», δήλωνε το 2007 στην Daily Telegraph η Πενέλοπε Φιγιόν και η εκπομπή Envoyé spécial της γαλλικής τηλεόρασης ανέσυρε την αποκαλυπτική συνέντευξη από το αρχείο, σε μια χρονική στιγμή που η Γαλλία κλονίζεται από τις αποκαλύψεις ότι η σύζυγος του Φρανσουά Φιγιόν έλαβε τουλάχιστον 900.000 ευρώ ως κοινοβουλευτική βοηθός του, χωρίς ωστόσο να εργαστεί ποτέ στο κοινοβούλιο.

Στην ίδια συνέντευξη η Πενέλοπε Φιγιόν αποκαλύπτει ότι δεν είχε ασχοληθεί «ούτε με την επικοινωνία», ενώ περιγράφει αναλυτικά την... βαρετή καθημερινότητά της ως σύζυγος, μητέρα και νοικοκυρά.

Η εκπομπή στην οποία προβλήθηκε ξανά η επίμαχη συνέντευξη, που δόθηκε πριν από δέκα χρόνια, έκανε ρεκόρ τηλεθέασης στη Γαλλία, ενώ ακολούθησαν ποικίλα σχόλια στα social media, αλλά και στον Τύπο, με νέα ερωτήματα να τίθενται στο τραπέζι, αλλά και εκτιμήσεις που θεωρούν την Πενέλοπε «θύμα» του συζύγου της.

«Μια μορφωμένη γυναίκα, θυσίασε όλη τη ζωή της για τα παιδιά της και για την καριέρα του άντρα της. Είναι τόσο ειλικρινής αυτή η ομολογία που δύσκολα μπορείς να αναγνωρίσεις στο πρόσωπό της κάποιον που σκόπιμα πήρε δημόσιο χρήμα με αργομισθία. Επομένως μια νέα αμφιβολία εγκαθίσταται: η κυρία Φιγιόν ήξερε ότι έπαιρνε χιλιάδες ευρώ ως «βοηθός»; Μήπως δεν είναι συνένοχος αλλά απλά το θύμα», γράφει η Le Monde.

Σημειώνεται ότι οι γαλλικές αρχές ερευνούν τις αποκαλύψεις εφημερίδας ότι η Πενέλοπε Φιγιόν είχε αμειφθεί ως κοινοβουλευτική βοηθός του συζύγου της και στη συνέχεια του αναπληρωτή του με τουλάχιστον 900.000 ευρώ για μια περίοδο από το 1988 ως το 2013.

Η έρευνα αυτή επικεντρώνεται στο αν πράγματι η σύζυγος του πρώην πρωθυπουργού είχε εργαστεί κατά την περίοδο αυτή που αμειβόταν ή αν επρόκειτο για πλασματική εργασία.

Ο υποψήφιος της κεντροδεξιάς για τις προεδρικές εκλογές, ο οποίος έχει αποδυναμωθεί πολύ από το σκάνδαλο αυτό, με το 69% των Γάλλων να δηλώνει σε δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα ότι θέλει να τον δει να εγκαταλείπει την κούρσα για την προεδρία, κατήγγειλε χθες ότι είναι ένα «θεσμικό πραξικόπημα» που προέρχεται από την αριστερά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ