ΚΟΣΜΟΣ

Πενς: Ο Τραμπ θα επικρατήσει στη μάχη για το Ανώτατο Δικαστήριο

Πενς: Ο Τραμπ θα επικρατήσει στη μάχη για το Ανώτατο Δικαστήριο
Reuters / Mark Makela

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, προειδοποίησε το Σάββατο τα στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος να μην επιχειρήσουν οποιαδήποτε ενέργεια στο Κογκρέσο προκειμένου να εγείρουν προσκόμματα στη διαδικασία έγκρισης του διορισμού του υποψηφίου που πρότεινε ο Ντόναλντ Τραμπ για το Ανώτατο Δικαστήριο, διαβεβαιώνοντας ότι αυτό θα γίνει «με τον ένα ή τον άλλο τρόπο».

Για τον διορισμό του Νιλ Γκόρσατς, ενός δικαστή με συντηρητικές θέσεις, τον οποίο ο Ντόναλντ Τραμπ πρότεινε την περασμένη Τρίτη ώστε να καταλάβει την ένατη έδρα του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, που παρέμεινε κενή εδώ κι ένα χρόνο, αναμένεται να διεξαχθεί σφοδρή μάχη στη Γερουσία.

Ο 49χρονος Γκόρσατς πρέπει να συγκεντρώσει 60 ψήφους εκ των 100 της Γερουσίας. Το πρόβλημα έγκειται στο ότι οι Ρεπουμπλικάνοι καταλαμβάνουν 52 έδρες στη Γερουσία, επομένως πρέπει να πάρουν με το μέρος τους 8 στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος.

«Να μην έχετε την παραμικρή αμφιβολία» επισήμανε ο αντιπρόεδρος σε συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στη Φιλαδέλφεια.

«Θα πρόκειται για μια απερίσκεπτη και χωρίς προηγούμενο ενέργεια. Εμείς θα εργαστούμε με τα ηγετικά στελέχη της Γερουσίας προκειμένου να επιτύχουμε την έγκριση του διορισμού του με τον ένα ή τον άλλο τρόπο», τόνισε ο Πενς, σύμφωνα με το ΑΠΕ και συμπλήρωσε ότι «αυτή η έδρα δεν ανήκει σε κανένα κόμμα ή ιδεολογία».

Ο Νιλ Γκόρσατς είναι υποστηρικτής της θανατικής ποινής και υπέρμαχος των θέσεων της συντηρητικής Αμερικής σε ζητήματα που αφορούν την οικογένεια, τη θρησκεία ή το δικαίωμα στην άμβλωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ