ΚΟΣΜΟΣ

Λιβύη: «Μπλόκο» σε 1.131 μετανάστες σε μια εβδομάδα

Λιβύη: «Μπλόκο» σε 1.131 μετανάστες σε μια εβδομάδα
REUTERS/Giorgos Moutafis

Οι Αρχές της Λιβύης σταμάτησαν τουλάχιστον 1.131 μετανάστες που επιχειρούσαν να φτάσουν στην Ευρώπη παράνομα εντός μιας εβδομάδας.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πολεμικού Ναυτικού της Λιβύης, Αγιούμπ Κάσεμ, 431 μετανάστες που επέβαιναν σε τέσσερις φουσκωτές βάρκες εντοπίστηκαν ανοιχτά της Σαμπράτα, στη δυτική Λιβύη, την Πέμπτη και περίπου 700 που επέβαιναν σε ξύλινα σκάφη τρία ναυτικά μίλια από την πόλη στις 27 Ιανουαρίου.

«Οι παράτυποι μετανάστες προέρχονται από διάφορες χώρες της υπό Σαχάριας Αφρικής και ανάμεσα τους βρίσκονται πολλές γυναίκες και παιδιά», τόνισε ο Κάσεμ.

Ανάμεσα στους μετανάστες στην επιχείρηση της 27ης Ιανουαρίου περιλαμβάνονταν υπήκοοι της Συρίας, της Τυνησίας, της Λιβύης και της Παλαιστίνης.

libya

(REUTERS/Giorgos Moutafis)

«Οι διακινητές επιχείρησαν να μας αποτρέψουν ανοίγοντας πυρ εναντίον των ακτοφυλάκων, αλλά οι δυνάμεις μας επέστρεψαν τα πυρά και ανάγκασαν τους διακινητές σε υποχώρηση», δήλωσε ο Κάσεμ.

Οι μετανάστες μετά την σύλληψη τους στέλνονται σε κέντρα κράτησης, όπου - σύμφωνα με οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων – οι συνθήκες διαβίωσες είναι απάνθρωπες, ενώ, όπως καταγγέλλουν, πολλά είναι και τα περιστατικά κακοποιήσεων.

libya1 copy

(REUTERS/Giorgos Moutafis)

Οι ηγέτες των κρατών–μελών της ΕΕ την Παρασκευή προσέφεραν στην κυβέρνηση της Λιβύης χρηματικά κονδύλια για τις επιχειρήσεις που διεξάγει να περιορίσει τις μεταναστευτικές ροές.

Ανθρωπιστικές οργανώσεις επέκριναν την κίνηση, υποστηρίζοντας ότι τέτοιες επιχειρήσεις εκθέτουν τους μετανάστες σε περαιτέρω κινδύνους και κακοποιήσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ