ΚΟΣΜΟΣ

Δημοσκόπηση Bild: Ο Σουλτς πλησιάζει «απειλητικά» τη Μέρκελ

Δημοσκόπηση Bild: Ο Σουλτς πλησιάζει «απειλητικά» τη Μέρκελ
REUTERS/Francois Lenoir

Συνεχίζει να πλησιάζει τα ποσοστά της Άνγκελα Μέρκελ ο Μάρτιν Σουλτς, όπως δείχνει νέα δημοσκόπηση της Bild, η οποία εκτοξεύει κατά 6 μονάδες το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας στο 29% ενώ το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα φέρεται να έχει απώλειες κατά 4% και βρίσκεται 33%.

Συγκριμένα, μετά την ανακοίνωση την υποψηφιότητας του Μάρτιν Σουλτς για την καγκελαρία, η απόσταση μεταξύ των δύο κομμάτων μειώθηκε εντός μιας εβδομάδας από 14 σε 4%.

Ο Tόρστεν Σνάιντερ- Χάσε, ερευνητής της Ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Emnid, το οποίο διεξήγαγε τη δημοσκόπηση, είπε στη γερμανική εφημερίδα:

Ο Μάρτιν Σουλτς καταφέρνει να επαναπατρίσει ψηφοφόρους τού Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και να τους κινητοποιήσει συναισθηματικά. Μια τέτοια μετακίνηση των κομματικών προτιμήσεων εντός μιας εβδομάδας είναι κάτι το μοναδικό.

Οι Πράσινοι και η Αριστερά χάνουν αντίστοιχα 2% και βρίσκονται στο 8%, η πιθανότητα όμως ενός συνασπισμού βρίσκεται εντός του βεληνεκούς των πιθανοτήτων διότι και τα τρία κόμματα συγκεντρώνουν μαζί 45%, γράφει η Bild.
Αμετάβλητα είναι σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση τα ποσοστά του ακροδεξιού- αντιευρωπαϊκού- λαϊκιστικού-ξενοφοβικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) και των Φιλελευθέρων (FDP) με 11% και 6% αντίστοιχα.

Όσον για την ερώτηση εάν οι ψηφοφόροι είχαν τη δυνατότητα να εκλέξουν άμεσα καγκελάριο, τότε η Άγγελα Μέρκελ θα ελάμβανε 41% και ο Μάρτιν Σουλτς 38%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Bild. Ωστόσο, μια άλλη -πρόσφατη- δημοσκόπηση του πρώτου δημόσιου γερμανικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου ARD, τα ποσοστά αυτά θα ήταν συντριπτικά υπέρ του Μάρτιν Σουλτς (50%) αφού η Μέρκελ θα ελάμβανε μόλις 34%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ