ΚΟΣΜΟΣ

Το Άγαλμα της Ελευθερίας είναι... μια γυναίκα από την Αίγυπτο (vid)

Το Άγαλμα της Ελευθερίας είναι... μια γυναίκα από την Αίγυπτο (vid)
Reuters

Ελάχιστοι είναι αυτοί που γνωρίζουν ότι το Αγαλμα της Ελευθερίας έχει ρίζες από την Ανατολή. Ο Γάλλος γλύπτης Frederic Auguste Bartholdi, εμπνεύστηκε το άγαλμα όταν ταξίδεψε στην Αίγυπτο το 1855 και επισκέφτηκε τα μνημεία του Abu Simbel, στα οποία υπάρχουν τάφοι με γιγαντιαίες φιγούρες.

 

Το 1869 η αιγυπτιακή κυβέρνηση ζήτησε προτάσεις για να οικοδομήσουν ένα φάρο για τη διώρυγα του Σουέζ, ο Bartholdi σχεδίασε ένα τεράστιο άγαλμα με μια γυναίκα να κρατά έναν πυρσό, την οποία αποκάλεσε «Egypt (or Progress) Brings Light to Asia».

Το άγαλμα θα στεκόταν στο Port Said, την πόλη που βρίσκεται στο βόρειο σημείο του καναλιού.

Σύμφωνα με τον Edward Berenson, συγγραφέας του βιβλίου «Statue of Liberty: A Translatlantic Story», το όραμα του Bartholdi ήταν η μεταμόρφωση μιας αγρότισσας σε γιγαντιαία θεά.

Ωστόσο η Αίγυπτος είχε ήδη επενδύσει τεράστια ποσά και χρόνο για να κατασκευαστεί η διώρυγα του Σουέζ, οπότε δεν ήταν πρόθυμη να υλοποιήσει την ιδέα του Γάλλου γλύπτη.

Τελικά, στο Port Said στήθηκε ένας φάρος, αλλά ο Bartholdi δεν απογοητεύτηκε. Επανέφερε την πρότασή του για το άγαλμα της «Ελευθερίας που φωτίζει τον Κόσμο» και από το 1886 το άγαλμά του κοσμεί τη Νέα Υόρκη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ