ΚΟΣΜΟΣ

Ν. Αναστασιάδης: Να διατηρηθεί ζωντανός ο διάλογος για το Κυπριακό

Ν. Αναστασιάδης: Να διατηρηθεί ζωντανός ο διάλογος για το Κυπριακό
(EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Να διατηρηθεί «ζωντανός ο διάλογος» και να διαφανούν οι πραγματικές προθέσεις όλων των πλευρών, όταν «ξεπεραστεί και το πρόβλημα που προσχηματικά προβάλλεται αυτήν τη στιγμή για το δημοψήφισμα στην Τουρκία», ζήτησε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους στο περιθώριο των εορτασμών για τον Άγιο Μάρωνα, ο κ. Αναστασιάδης απέρριψε τις επικρίσεις ότι μπορεί να είναι πρόωρη μια νέα σύνοδος για το Κυπριακό και δήλωσε:

«Δεν αποτελεί μια σύνοδος σε επίπεδο υπουργών (των εγγυητριών δυνάμεων) την τελική φάση, αλλά τη συντήρηση αυτού που έχει ξεκινήσει στις 12 Ιανουαρίου στη Γενεύη».

Σε ερώτηση, ποιες ήταν οι αντιδράσεις που έλαβε από την επιστολή του προς τους αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων των χωρών μελών της ΕΕ για το θέμα των τεσσάρων ελευθεριών, ο κ. Αναστασιάδης επισήμανε ότι «όπως αναφέρεται και στην επιστολή, δεν είναι θέμα που αφορά μια χώρα, αλλά το σύνολο των χωρών της ΕΕ και θεωρώ ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να διαπραγματεύεται εκ μέρους των υπολοίπων ή να δημιουργεί προηγούμενα, τα οποία πιθανότατα να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα στην ΕΕ».

«Αυτό που έχω εισπράξει», πρόσθεσε, «είναι η απόλυτη κατανόηση των Ευρωπαίων εταίρων και βεβαίως των θεσμών».

Την ερχόμενη εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε ο κ. Αναστασιάδης, θα συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο για να ενημερωθούν οι αρχηγοί των κομμάτων για τις μέχρι τώρα εξελίξεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ