ΚΟΣΜΟΣ

«Ο Φιγιόν οφείλει να αποχωρήσει»

«Ο Φιγιόν οφείλει να αποχωρήσει»
Twitter / Le Point

O κεντρώος, Φρανσουά Μπαϊρού, προστέθηκε την Κυριακή στη λίστα με αυτούς που έχουν καλέσει τον υποψήφιο της συντηρητικής παράταξης στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, Φρανσουά Φιγιόν, να αποσυρθεί από την προεκλογική κούρσα, την ώρα που στελέχη του κόμματος των Ρεπουμπλικανών, επίσης, εντείνουν τις πιέσεις τους για παραίτησή του, στον απόηχο του οικονομικού σκανδάλου με επίκεντρο την οικογένειά του.

Ο 62χρονος Φιγιόν βλέπει τα ποσοστά δημοτικότητάς του να μειώνονται αφότου η εφημερίδα Le Canard Enchaine έγραψε την 25η Ιανουαρίου ότι κατέβαλε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ στην σύζυγό του για μια θέση απασχόλησης, στην οποία, φέρεται να μην εργάστηκε ποτέ.

Ο Μπαϊρού δεν έχει προς το παρόν δηλώσει δημοσίως την υποστήριξή του σε κάποιον υποψήφιο. Σημαίνουσα προσωπικότητα της πολιτικής σκηνής της Γαλλίας, ο Μπαϊρού έθεσε υποψηφιότητα για τον προεδρικό θώκο τρεις φορές κατά το παρελθόν, χωρίς επιτυχία. Ο ίδιος ξεκαθάρισε, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ότι δεν θα ταχθεί στο πλευρό του κεντροδεξιού Φιγιόν εφόσον επιμείνει στην υποψηφιότητά του.

«Δεν έχει άλλη εναλλακτική» δήλωσε την Κυριακή ο Μπαϊρού στα Μέσα ενημέρωσης Le Grand Jury RTL-Le Figaro-LCI απαντώντας στο ερώτημα εάν ο Φιγίον πρέπει να αποχωρήσει από την κούρσα.

Πριν από δύο εβδομάδες, ο Φρανσουά Φιγιόν, ήταν το φαβορί και πολλοί πίστευαν ότι η έλευσή του στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων θα ήταν για εκείνον «παιχνιδάκι». Τώρα δεν είναι καν βέβαιο ότι θα καταφέρει να περάσει στο β΄γύρο.

«Δεν μπορεί να εμφανίζεται κάποιος με ένα πρόγραμμα που απαιτεί θυσίες από τους πάντες, ιδίως εκείνους που βρίσκονται χαμηλά στην πυραμίδα, την ώρα που διατηρεί τα προνόμια για εκείνους που... έχουν εξουσία» υπογράμμισε ο Μπαϊρού.

Ο Γάλλος πολιτικός συμπλήρωσε ότι θα στηρίξει τον Αλάν Ζιπέ, τον πρώην πρωθυπουργό που ο Φιγιόν νίκησε στις εκλογές για το χρίσμα της συντηρητικής παράταξης, εφόσον ο Φιγιόν αποσυρθεί και ο Ζιπέ κληθεί να τον αντικαταστήσει.

Την ίδια ώρα, ο γερουσιαστής Μπρούνο Ζιλ, επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στην περιφέρεια Μπους ντι Ρον, δήλωσε το Σάββατο σε ραδιοφωνική συνέντευξη ότι οι πιστοί υποστηρικτές του κόμματος «γύρισαν σελίδα» και επιθυμούν αλλαγή υποψηφίου.

«Το σκάνδαλο μας προκαλεί ολοένα και μεγαλύτερη ζημιά καθημερινά και δεν μπορούμε να περιμένουμε επιπλέον δύο εβδομάδες» τόνισε στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Bleu Provence.

«... Διακυβεύεται η επιβίωση του πολιτικού μας κόμματος» κατέληξε ο Ζιλ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ