ΚΟΣΜΟΣ

Τον Μάιο η συνάντηση Τραμπ με μέλη του ΝΑΤΟ

Τον Μάιο η συνάντηση Τραμπ με μέλη του ΝΑΤΟ
REUTERS/Carlos Barria

Ο Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησε να συναντήσει τους ηγέτες των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ τον Μάιο, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε την Κυριακή με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Σημειώνεται πως ο Τραμπ εκλέχθηκε με την προεκλογική υπόσχεση ότι θα πιέσει τα μέλη του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τη συνεισφορά τους στη Δυτική συμμαχία ώστε να ελαφρύνουν το οικονομικό βάρος της συνεισφοράς των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η πρόταση αυτή συγκέντρωσε τα πυρά των μελών του ίδιου του κόμματος, του Ρεπουμπλικανικού, καθώς και των Δημοκρατικών, ενώ η ιδέα έχει ανησυχήσει τους ευρωπαίους συμμάχους που φοβούνται ότι μπορεί να εκμεταλλευτεί την κατάσταση ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, αναφέρει το ΑΠΕ.

Σύμφωνα με δήλωση του Λευκού Οίκου, ο νέος πλανητάρχης και ο Στόλτενμπεργκ "συζήτησαν πώς να ενθαρρύνουν όλους τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους ως προς τις αμυντικές δαπάνες τους".

Οι δύο άνδρες συζήτησαν επίσης "τη δυνατότητα μιας ειρηνευτικής επίλυσης του πολέμου κατά μήκος των συνόρων της Ουκρανίας", σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα, ξέσπασαν βίαια επεισόδια μεταξύ του ουκρανικού στρατού και των φιλορώσων αυτονομιστών, καθώς κάθε πλευρά κατηγορούσε την άλλη για νέο κύμα βομβαρδισμών. Πάνω από 40 άτομα σκοτώθηκαν και στις δύο περιοχές, που κρατούνται από την κυβέρνηση και από τους αντάρτες.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει υποστεί δριμεία κριτική στις ΗΠΑ για την επιθυμία του να αναθερμάνει τις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Ρωσία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ