ΚΟΣΜΟΣ

Νόαμ Τσόμσκι: Κτηνώδης η αντιμετώπιση της Ελλάδας

Νόαμ Τσόμσκι: Κτηνώδης η αντιμετώπιση της Ελλάδας
Reuters

Μιλώντας για την κατάσταση στην Ελλάδα και τις προκλήσεις που η χώρα βιώνει ο Νόαμ Τσόμσκι μίλησε για μια «τραγωδία» που δεν θα έπρεπε να ξεσπάσει και έκανε λόγο για «κτηνωδίες».

«H πραγματική τραγωδία της Ελλάδας είναι ότι – πέραν της κτηνωδίας της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας, της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών και των τραπεζών των βορειοευρωπαϊκών χωρών, οι οποίες υπήρξαν πραγματικά κτηνώδεις – δεν έπρεπε καν να ξεσπάσει. Θα μπορούσε να είχε αντιμετωπιστεί σχετικά εύκολα στην αρχή», είπε.

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό «jacobinmag» που αναδημοσιεύεται από την γερμανική διαδικτυακή ενημερωτική πύλη «Die Freiheitsliebe», ο διαπρεπής Αμερικανός καθηγητής στο Τμήμα Γλωσσολογίας και Φιλοσοφίας του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (MIT) αναφερόμενος στο δημοψήφισμα είπε:

«(...) συνέπεια αυτής της εγκληματικής πράξης να ρωτά κανείς τους πολίτες ήταν να τιμωρηθεί η Ελλάδα ακόμα περισσότερο», και συνέχισε: «Οι απαιτήσεις της τρόικας έγιναν ακόμα σκληρότερες. Φοβήθηκαν ότι θα προκληθεί ντόμινο αν ληφθεί υπόψη η ένδεια των πολιτών, διότι θα μπορούσαν και άλλοι να κάνουν την ίδια σκέψη και θα διαδοθεί η επιδημία της δημοκρατίας. Έπρεπε λοιπόν να την ξεριζώσουν εν τη γενέσει της».

Η αντίδραση από μέρους των πολιτών – σύμφωνα με τον Τσόμσκι – δεν θα είναι απλή «ιδίως επειδή είναι απομονωμένοι. Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα ευάλωτη θέση. Εάν οι Έλληνες είχαν την υποστήριξη των προοδευτικών αριστερών και λαϊκών δυνάμεων από αλλού στην Ευρώπη, θα μπορούσαν ίσως να έχουν προβάλει αντίσταση στις απαιτήσεις της τρόικας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ