ΚΟΣΜΟΣ

Έξαλλος ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου με τον Τύπο

Έξαλλος ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου με τον Τύπο
REUTERS/Kevin Lamarque

Ο νέος εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ, εμφανίστηκε έξαλλος στην ενημέρωση των δημοσιογράφων τη Δευτέρα, εξαιτίας ενός άρθρου των New York Times, με θέμα τις καθημερινές συνήθειες του Ντόναλντ Τραμπ.

Με τίτλο «Ο Τραμπ και το επιτελείο του επανεξετάζουν την στρατηγική τους έπειτα από μία δύσκολη εκκίνηση», το άρθρο της εφημερίδας αναλύει τις πρώτες δύο βδομάδες του Τραμπ στην εξουσία, περιγράφοντας και την καθημερινή του ζωή στον Λευκό Οίκο. Ο Σπάισερ έκανε μια ηχηρή διάψευση σε όσα έχουν γραφεί για τον νέο πλανητάρχη και τις συνήθειες του λέγοντας: «Όχι, δεν φοράει ρόμπα».

Στο άρθρο της εφημερίδας, σημειώνεται πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι «σχεδόν τελείως μόνος», αφού η σύζυγός του και ο γιος του παραμένουν στην Νέα Υόρκη, ενώ αναφέρει ότι συνήθως ο Τραμπ αποσύρεται κατά τις 18.30 στα ιδιαίτερα διαμερίσματα. «Όταν ο κ. Τραμπ δεν βλέπει τηλεόραση με τη ρόμπα του ή δεν τηλεφωνεί σε πρώην μέλη του προεκλογικού του επιτελείου, πηγαίνει για εξερεύνηση των άγνωστων πλευρών της νέας του κατοικίας», γράφει το δημοσίευμα των NYT.

Ο Σον Σπάισερ κατήγγειλε κατάφωρα σφάλματα σε σχέση με τα γεγονότα λέγοντας:

Αυτό το ρεπορτάζ είναι τόσο γεμάτο λάθη που οφείλουν να ζητήσουν συγγνώμη από τον πρόεδρο. Πρόκειται για τον ίδιο τον ορισμό της παραπληροφόρησης. Αρχίστε από την αρχή: δεν νομίζω ότι ο πρόεδρος διαθέτει ρόμπα και είναι σαφές ότι δεν φορά. Από την αρχή μέχρι το τέλος, είναι ιστορίες που δεν υπάρχουν. Δεν είναι η ακριβής περιγραφή αυτών που συμβαίνουν.

Παράλληλα, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, κατηγόρησε τα ΜΜΕ ότι δε δημοσιοποιούν επιθέσεις ισλαμιστών τρομοκρατών στην Ευρώπη.

Κατά την επίσκεψή του στο αρχηγείο της USCENTCOM στην αεροπορική βάση ΜακΝτίλ, ο Τραμπ, που έχει καταστήσει την ήττα του Ισλαμικού Κράτους κεντρικό στόχο για την άσκηση της προεδρίας του, δεν έδωσε κανένα στοιχείο για επιθέσεις που δεν έχουν δημοσιοποιηθεί ή ποιοι δημοσιογραφικοί οργανισμοί δεν τις δημοσιοποιούν.

“Αυτά συμβαίνουν σε όλη την Ευρώπη. Έχουν φτάσει σε τέτοιο σημείο που δεν μεταδίδουν ρεπορτάζ,” δήλωσε απευθυνόμενος σε 300 περίπου στρατιωτικούς στην αεροπορική βάση. “Σε αρκετές περιπτώσεις, τα πολύ, πολύ ανέντιμα ΜΜΕ δε θέλουν να δημοσιοποιούν τις επιθέσεις. Έχουν τους λόγους τους, το καταλαβαίνετε,” πρόσθεσε, χωρίς ωστόσο, να διευκρινίσει τους λόγους αυτούς.

Ο Λευκός Οίκος προχώρησε αργότερα στη δημοσιοποίηση λίστας με 78 τρομοκρατικές επιθέσεις που έγιναν σε ολόκληρο τον κόσμο, από το Σεπτέμβριο του 2014, μέχρι το Δεκέμβριο του 2016, σημειώνει το ΑΠΕ. “Τα τηλεοπτικά δίκτυα δε διαθέτουν για καθεμιά από τις επιθέσεις το ίδιο επίπεδο τηλεοπτικής κάλυψης, όπως έκαναν κάποτε,” δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου. “Αυτό δε μπορεί να επιτραπεί, ώστε να γίνει η νέα σταθερά,” συμπλήρωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ