ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωδικαστήριο: Χορήγηση βίζας σε άτομα που κινδυνεύουν με βασανιστήρια

Ευρωδικαστήριο: Χορήγηση βίζας σε άτομα που κινδυνεύουν με βασανιστήρια
REUTERS/ FRANCOIS LENOIR

Μια σημαντική απόφαση έλαβε την Τρίτη το Ευρωπαϊκό δικαστήριο, σύμφωνα με την οποία τα κράτη μέλη της ΕΕ οφείλουν να χορηγούν βίζα για ανθρωπιστικούς λόγους όταν συντρέχουν σοβαροί και αποδεδειγμένοι λόγοι να θεωρηθεί ότι τυχόν άρνηση θα εκθέσει τα πρόσωπα που ζητούν διεθνή προστασία σε βασανιστήρια ή σε απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση.

Συγκεκριμένα, ο γενικός εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου έλαβε τη εν λόγω απόφαση έπειτα από την υπόθεση ενός ζευγαριού Σύρων, οι οποίοι με τα τρία ανήλικα τέκνα τους, μικρής ηλικίας, συριακής ιθαγένειας, που ζουν στο Χαλέπι της Συρίας, υπέβαλαν αιτήσεις θεωρήσεων στην πρεσβεία του Βελγίου στη Βηρυτό του Λιβάνου.

Με τις υποβληθείσες αιτήσεις ζητήθηκε η χορήγηση θεωρήσεων περιορισμένης εδαφικής ισχύος, βάσει του κώδικα θεωρήσεων της ΕΕ, προκειμένου να καταστεί στην εν λόγω οικογένεια δυνατό να εγκαταλείψει το πολιορκημένο Χαλέπι με σκοπό υποβολής αίτησης ασύλου στο Βέλγιο. Ένας από τους αιτούντες δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι είχε απαχθεί από ένοπλη ομάδα, είχε υποστεί ξυλοδαρμούς και βασανιστήρια, προτού ελευθερωθεί τελικώς με καταβολή λύτρων.

Ωστόσο, όπως μεταδίδει το αθηναϊκό πρακτορείο, η Υπηρεσία Αλλοδαπών του Βελγίου απέρριψε τις αιτήσεις, εκτιμώντας ότι η εν λόγω οικογένεια Σύρων, ζητώντας θεώρηση περιορισμένης εδαφικής ισχύος προκειμένου να υποβάλει αίτηση ασύλου στο Βέλγιο, είχε προδήλως την πρόθεση να παραμείνει στο Βέλγιο για διάστημα μεγαλύτερο των 90 ημερών. Επιπλέον, η βελγική Υπηρεσία Αλλοδαπών προέβη στην εκτίμηση ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ δεν είναι υποχρεωμένα να δέχονται στο έδαφός τους όλα τα πρόσωπα που βιώνουν κάποια καταστροφή.

Έπειτα από αυτό, η οικογένεια Σύρων προσέφυγε ενώπιον του Conseil du contentieux des étrangers (Συμβούλιο επίλυσης ένδικων διαφορών αλλοδαπών του Βελγίου), ζητώντας την αναστολή εκτέλεσης των αποφάσεων περί μη χορήγησης θεώρησης. Το δικαστήριο αυτό αποφάσισε, με επείγουσα διαδικασία, να υποβάλει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προδικαστικά ερωτήματα ως προς την ερμηνεία του κώδικα θεωρήσεων, καθώς και των άρθρων 4 (απαγόρευση των βασανιστηρίων και των απάνθρωπων ή εξευτελιστικών ποινών ή μεταχείρισης) και 18 (δικαίωμα ασύλου) του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με τις προτάσεις που ανέπτυξε απαντώντας σήμερα, ο γενικός εισαγγελέας καταλήγει κατ' αρχάς στο συμπέρασμα ότι το καθεστώς της επίμαχης οικογένειας Σύρων διέπεται από τον κώδικα θεωρήσεων και, συνεπώς, από το δίκαιο της ΕΕ. Ο γενικός εισαγγελέας απαντά στη συνέχεια καταφατικά στο ερώτημα κατά πόσον τα κράτη μέλη υποχρεούνται να χορηγούν θεώρηση για ανθρωπιστικούς λόγους σε περιπτώσεις κατά τις οποίες υφίσταται αποδεδειγμένος κίνδυνος παράβασης, μεταξύ άλλων, του άρθρου 4 του Χάρτη, και αυτό ανεξαρτήτως της ύπαρξης ή της έλλειψης δεσμών μεταξύ του ενδιαφερομένου και του κράτους μέλους από το οποίο ζητείται η χορήγηση θεώρησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ