ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Διαψεύδει την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για τα βασανιστήρια η Δαμασκός

Συρία: Διαψεύδει την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για τα βασανιστήρια η Δαμασκός
SANA/Handout via REUTERS

Εντελώς ψευδή χαρακτήρισε η συριακή κυβέρνηση την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, σύμφωνα με την οποία 13.000 άνθρωποι έχουν βασανιστεί και απαγχονιστεί τα τελευταία πέντε χρόνια σε μια φυλακή κοντά στη Δαμασκό.

Σύμφωνα με το συριακό υπουργείο Δικαιοσύνης, η έκθεση αυτή έχει στόχο να αμαυρώσει τη φήμη της Συρίας στη διεθνή σκηνή, κυρίως μετά τις νίκες του συριακού στρατού».

Το πρακτορείο Sana, επικαλούμενο το υπουργείο Δικαιοσύνης, μετέδωσε ότι οι κατηγορίες της ΜΚΟ δεν βασίζονται σε πραγματικά στοιχεία, αλλά κυρίως «σε προσωπικά αισθήματα που έχουν στόχο να πετύχουν γνωστούς πολιτικούς στόχους». Επίσης το υπουργείο κατηγόρησε τους Σύρους αντάρτες ότι εκτελούν και απάγουν αμάχους.

Στην έκθεσή της η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει ότι οι εκτελέσεις πραγματοποιήθηκαν στη φυλακή Σαϊντνάγια κυρίως από το 2011 έως το 2015, όμως είναι πιθανό να συνεχίζονται και ισοδυναμούν με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Η πλειονότητα των έως και 13.000 θυμάτων ήταν άμαχοι που ήταν αντίθετοι στο καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, τονίζει η μη κυβερνητική οργάνωση η οποία ζήτησε να διεξαχθεί περαιτέρω έρευνα από τον ΟΗΕ, ο οποίος πέρυσι παρουσίασε μια έκθεση με ανάλογες καταγγελίες που ήταν επίσης βασισμένη σε μαρτυρίες.

Η συριακή κυβέρνηση και ο Άσαντ έχουν απορρίψει στο παρελθόν και άλλες εκθέσεις που έκαναν λόγο για βασανιστήρια και εξωδικαστικές εκτελέσεις.

Σύμφωνα με την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, κατά μέσο όρο 20 με 50 άνθρωποι απαγχονίζονταν κάθε εβδομάδα στη φυλακή Σαϊντνάγια την τετραετία αυτή. «Τα θύματα ήταν στη μεγάλη τους πλειονότητα άμαχοι που οι αρχές πίστευαν ότι ήταν αντίθετοι στην κυβέρνηση», επισημαίνεται.

«Πολλοί άλλοι κρατούμενοι στη στρατιωτική φυλακή Σαϊντνάγια επίσης έχουν δολοφονηθεί αφού βασανίστηκαν επανειλημμένα, στερήθηκαν συστηματικά τροφή, νερό, φάρμακα και ιατρική βοήθεια», αναφέρει η έκθεση.

Πολλοί κρατούμενοι, μεταξύ των οποίων πρώην στρατιωτικοί που κατηγορούνταν για απιστία και άνθρωποι που συμμετείχαν στην εξέγερση κατά του Άσαντ, παραπέμφθηκαν σε δίκες σε στρατοδικεία και κάποιες φορές αναγκάστηκαν να ομολογήσουν αφού υπέστησαν βασανιστήρια.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, οι εκτελέσεις γίνονταν μυστικά και τα πτώματα τοποθετούνταν σε ομαδικούς τάφους έξω από τη Δαμασκό, με τις οικογένειές τους να μην ενημερώνονται για την τύχη τους. Η έκθεση βασίστηκε σε συνεντεύξεις με 84 μάρτυρες, περιλαμβανομένων φρουρών και αξιωματούχων, κρατούμενων, δικαστών και δικηγόρων, αλλά και ειδικών.

Πριν από ένα χρόνο μια ανάλογη έκθεση της Επιτροπής Έρευνας του ΟΗΕ για τη Συρία έκανε λόγο για μεγάλο αριθμό θανάτων στη φυλακή Σαϊντνάγια.

«Τα ευρήματα της Αμνηστίας συνάδουν με την έκθεσή μας με τίτλο "Θάνατος υπό κράτηση" (Death in detention)», δήλωσε ο Πάουλο Πινέιρο επικεφαλής της Επιτροπής του ΟΗΕ.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Βρετανίας και της Γαλλίας σχολίασαν την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, με τον Μπόρις Τζόνσον να γράφει στον λογαριασμό του στο Twitter: «Αηδίασα από τις καταγγελίες της Διεθνούς Αμνηστίας για τις εκτελέσεις στη Συρία. Ο Άσαντ ευθύνεται για τόσους πολλούς θανάτους και δεν έχει μέλλον ως ηγέτης».

«Η @Amnesty κατέγραψε τη φρίκη των φυλακών του συριακού καθεστώτος. Η βαρβαρότητα αυτή δεν μπορεί να είναι το μέλλον της Συρίας», σχολίασε από την πλευρά του ο Ζαν-Μαρκ Ερό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ