ΚΟΣΜΟΣ

Δημοσκόπηση: Υπέρ του Διατάγματος Τραμπ η πλειοψηφία των Ευρωπαίων

Δημοσκόπηση: Υπέρ του Διατάγματος Τραμπ η πλειοψηφία των Ευρωπαίων
REUTERS/Brian Snyder

Αίσθηση έχει προκαλέσει η αποκάλυψη ότι το 55% των Ευρωπαίων πολιτών, επιθυμούν την απαγόρευση της μετανάστευσης από χώρες που είναι κυρίως μουσουλμανικές, ποσοστό που σε ότι αφορά τους Έλληνες ανεβαίνει στο 58%.

Αυτό προκύπτει από τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που διενεργήθηκε σε δέκα ευρωπαϊκές χώρες, πριν ακόμα ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπογράψει το σχετικό διάταγμα που απαγορεύει την είσοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες, μεταναστών από επτά μουσουλμανικές χώρες.

Υπέρ της απαγόρευσης, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το Chatham House και δημοσιεύεται από τον Independent τάσσονται οι Πολωνοί, σε ποσοστό 71%, οι Αυστριακοί (65%), οι Ούγγροι και οι Βέλγοι (64%), οι Γάλλοι (61%), οι Έλληνες (58%), οι Γερμανοί (53%), οι Ιταλοί (51%), οι Βρετανοί (47%) και οι Ισπανοί με 41%.

Σύμφωνα με την έρευνα, μόνο το 20% των ερωτηθέντων διαφώνησε, ενώ λίγο μεγαλύτερο (25%) ήταν το ποσοστό εκείνων που επέλεξαν την απάντηση (δεν ξέρω/δεν απαντώ).

dimosk

Ενδιαφέρον παρουσιάσουν τα στοιχεία που δείχνουν την αντίθεση των απόψεων των ερωτηθέντων, που ποικίλουν ανάλογα με το μορφωτικό επίπεδο και την ηλικία τους, με τους κάτω των 30 ετών να είναι λιγότερο αντίθετοι με τους μουσουλμάνους μετανάστες.

Διαφοροποίηση παρουσιάζουν και οι απόψεις των αποφοίτων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι τάσσονται υπέρ της απαγόρευσης σε ποσοστό 59%, την ώρα που το αντίστοιχο ποσοστό στους ερωτηθέντες ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης διαμορφώθηκε κάτω από 50%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ