ΚΟΣΜΟΣ

Ένοχος για υπεξαίρεση ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι

Ένοχος για υπεξαίρεση ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι
REUTERS/Maxim Shemetov/File Photo

Ρώσος δικαστής δήλωσε ότι ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι κρίθηκε ένοχος για υπεξαίρεση, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, μια απόφαση που μπορεί να αναγκάσει τον ακτιβιστή να εγκαταλείψει το σχέδιό του να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν το επόμενο έτος.

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου στην πόλη Κίροφ συνεχίζει την ανάγνωση της ετυμηγορίας αλλά είναι σαφές από τις παρατηρήσεις του ότι ο Ναβάλνι θα κριθεί ένοχος, ανέφερε το πρακτορείο.

Ο Ναβάλνι δήλωσε στη διάρκεια ενός διαλείμματος πως η νέα ετυμηγορία επαναλαμβάνει λέξη προς λέξη προηγούμενη απόφαση δικαστηρίου η οποία, όπως αποφάνθηκε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, παραβίασε τα δικαιώματά του.

"Ήταν τόσο τεμπέληδες για να γράψουν μιαν άλλη. Ήταν μια απόδειξη ότι δεν δίνουν δεκάρα για το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και μπορεί να επαναλάβουν την παλιά ετυμηγορία", δήλωσε ο Ναβάλνι.

Ο Αλεξέι Ναβάλνι ανακοίνωσε πέρυσι το σχέδιό του να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία το 2018, όταν λήξει η θητεία του νυν προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Σε περίπτωση καταδίκης του για σοβαρό αδίκημα, η ρωσική νομοθεσία προβλέπει ότι χάνει το δικαίωμα του εκλέγεσθαι για δέκα χρόνια.

Οι εισαγγελείς είχαν ζητήσει την καταδίκη του σε πέντε χρόνια με αναστολή.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης υποστηρίζει πως η δίωξή του έχει σκοπό την απαγόρευση της πολιτικής του δραστηριότητας. Το Κρεμλίνο το αρνείται.

Απαντώντας σε ερώτηση αν η απουσία του Ναβάλνι από την προεδρική αναμέτρηση θα υπονομεύσει τη νομιμότητα των εκλογών, δήλωσε νωρίτερα στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ:

"Πιστεύουμε πως οποιεσδήποτε ανησυχίες για το θέμα αυτό είναι άτοπες".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ