ΚΟΣΜΟΣ

Η προειδοποίηση της Μέι στη Σκωτία για ένα νέο δημοψήφισμα

Η προειδοποίηση της Μέι στη Σκωτία για ένα νέο δημοψήφισμα
REUTERS/Toby Melville

Η Σκωτία είναι κατά του Brexit και ήδη φουντώνει η φημολογία πως δεν αποκλείεται να υπάρξει και ένα νέο δημοψήφισμα ανεξαρτητοποίησης της Σκωτίας προκειμένου να ενταχθεί στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Μάλιστα, το κυβερνών Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP), που ηττήθηκε στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία το 2014, έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα προκηρυχθεί νέο δημοψήφισμα αν οι απόψεις του για το Brexit αγνοηθούν στις επικείμενες διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες για την οριστικοποίηση του "διαζυγίου". Επίσης, την Τρίτη το σκωτσέζικο κοινοβούλιο απέρριψε, σε μια συμβολική, μη δεσμευτική ψηφοφορία, τα σχέδια της Τερέζα Μέι για τον τρόπο αποχώρησης από την ΕΕ.

Ωστόσο, η βρετανίδα πρωθυπουργός, προειδοποιεί πως μια ανεξάρτητη Σκωτία δεν θα αποτελούσε τμήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συγκεκριμένα, η Μέι, όταν ρωτήθηκε από έναν βουλευτή του SNP αν θα προχωρήσει και θα ξεκινήσει τη διαδικασία αποχώρησης χωρίς να έχει επιτευχθεί προηγουμένως μια κοινή θέση όλου του Ηνωμένου Βασιλείου για τη διαπραγμάτευση, απάντησε:

(Ο βουλευτής) αναφέρεται συνεχώς στα συμφέροντα της Σκωτίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια ανεξάρτητη Σκωτία δεν θα ήταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο εκπρόσωπος της πρωθυπουργού, όταν ρωτήθηκε κατά πόσο αληθεύουν οι πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν σε σκωτσέτζικη εφημερίδα, σημείωσε ότι η βρετανική κυβέρνηση δεν πιστεύει πως θα έπρεπε να προκηρυχθεί και δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας.

Το δημοσίευμα εφημερίδας ανέφερε ότι η Μέι πιστεύει πως η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον θα ζητήσει σε δύο εβδομάδες τη διενέργεια δημοψηφίσματος. Για τον λόγο αυτό η Μέι επεξεργάζεται μια στρατηγική για να αντιμετωπίσει αυτήν την εξέλιξη.

"Δεν πιστεύουμε ότι θα πρέπει να γίνει δεύτερο δημοψήφισμα. Έγινε ένα δημοψήφισμα. ήταν σαφές, αποφασιστικό και νόμιμο. Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να σεβαστούν το αποτέλεσμα εκείνου του δημοψηφίσματος", είπε ο εκπρόσωπος της Μέι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ