ΚΟΣΜΟΣ

Το γράμμα του Τραμπ στον Πρόεδρο της Κίνας

Το γράμμα του Τραμπ στον Πρόεδρο της Κίνας
Reuters

Μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να μην έχει ακόμη μιλήσει τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, όπως έχει κάνει με άλλους ηγέτες αμέσως μετά την ορκωμοσία του, όμως, επικοινώνησε μαζί του δια αλληλογραφίας.

Τη σχετική ανακοίνωση έκανε ο Λευκός Οίκος, σημειώνοντας ότι, ο πρόεδρος Τραμπ έγραψε στον ομόλογό του ότι προσδοκά σε συνεργασία μαζί του έτσι ώστε ν’ αναπτυχθεί εποικοδομητική σχέση προς όφελος και των δύο χωρών.

Η επικοινωνία των δύο έρχεται μόλις λίγες ημέρες μετά την παρουσία της Ιβάνκα Τραμπ σε εκδήλωση της κινέζικης πρεσβείας στην Ουάσινγκτον για το κινέζικο νέο έτος, γεγονός που ‘έδειξε’ ότι παρά τα φραστικά πυρά που ανταλλάσουν ΗΠΑ και Κίνα με αιχμή τις εμπορικές συναλλαγές, και δίαυλος υπάρχει και οι διμερείς σχέσεις διατηρούνται εντός ορίων.

Ιδιαίτερη σημασία έχουν επίσης τα ‘χρόνια πολλά’ για το κινέζικο νέο έτος που ευχήθηκε μέσω της επιστολής του ο Ντόναλντ Τραμπ στον Σι Τζινπίνγκ, καθώς το Πεκίνο δεν έκρυβε την ενόχλησή του για το ότι δεν το είχε κάνει, όπως όλοι οι προηγούμενοι πρόεδροι, μέχρι τώρα.

Μάλιστα, η παρουσία της Ιβάνκα είχε βοηθήσει ώστε κάπως να καταλαγιάσει ο θόρυβος.

«Η Κίνα είναι έτοιμη να εργαστεί με την αμερικανική πλευρά για να επεκτείνει τη συνεργασία και να διαχειριστεί τις όποιες διαφορές με γνώμονα τις αρχές της μη σύγκρουσης και μη αντιπαράθεσης, του αμοιβαίου σεβασμού και της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας, προκειμένου οι διμερείς σχέσεις να αναπτυχθούν με υγιή και σταθερό τρόπο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινέζικου ΥΠΕΞ, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους για την επιστολή Τραμπ προς τον Σι Τζινπίνγκ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ