ΚΟΣΜΟΣ

Πυρά Τραμπ κατά του δικαστή που «πάγωσε» το Διάταγμα

Πυρά Τραμπ κατά του δικαστή που «πάγωσε» το Διάταγμα
REUTERS

Ο πρόεδρος Τραμπ έχει εκφράσει την οργή του δημοσίως για τη δικαστική απόφαση που ανέστειλε προσωρινά το διάταγμά του, με το οποίο απαγορευόταν η είσοδος στις ΗΠΑ προσφύγων και μεταναστών από επτά μουσουλμανικές χώρες. Σχολίασε μάλιστα αρνητικά τον δικαστή που έλαβε την απόφαση, τον Τζέιμς Ρόμπαρτ, τη διαδικασία άσκησης έφεσης, αλλά και γενικότερα το δικαστικό σώμα.

Οι δηλώσεις του Γκόρσατς, που φέρεται ότι χαρακτήρισε "απογοητευτικά" και "αποκαρδιωτικά" τα σχόλια του Τραμπ, δημοσιοποιήθηκαν αρχικά από τον Δημοκρατικό γερουσιαστή Ρίτσαρντ Μπλούμενταλ. Μάλιστα, ο γερουσιαστής κάλεσε τον δικαστή να μιλήσει δημόσια για το θέμα.

Ο Ρον Μπόντζιν, ένας Ρεπουμπλικανός σύμβουλος που προσελήφθη στον Λευκό Οίκο για να βοηθήσει στη διαδικασία έγκρισης της υποψηφιότητας του Γκόρσατς στο Ανώτατο Δικαστήριο επιβεβαίωσε ότι ο δικαστής έκανε αυτό το σχόλιο στον Μπλούμενταλ. Επίσης, η Κέλι Αγιότ, μια πρώην γερουσιαστής του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, είπε σήμερα ότι ο Γκόρσατς έκανε παρόμοιες δηλώσεις στις συζητήσεις που είχε με άλλους γερουσιαστές.

Η Αγιότ συνοδεύει τον δικαστή στις συναντήσεις που έχει με γερουσιαστές στο Καπιτώλιο καθώς προσπαθεί να εξασφαλίσει την υποστήριξή τους για να εγκρίνουν τον διορισμό του στο Ανώτατο Δικαστήριο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αγιότ, ο Γκόρσατς, μιλώντας γενικά, είπε ότι "θεωρεί αποκαρδιωτική και αποθαρρυντική οποιαδήποτε κριτική για την ακεραιότητα και την ανεξαρτησία κάποιου δικαστή".

Ο Τραμπ αμφισβήτησε τις δηλώσεις αυτές, εξαπολύοντας προσωπική επίθεση στον Μπλούμενταλ. "Ο γερουσιαστής Ρίτσαρντ Μπλούμενταλ, που ποτέ δεν πολέμησε στο Βιετνάμ ενώ έλεγε επί χρόνια ότι είχε πολεμήσει (μεγάλο ψέμα), τώρα διαστρεβλώνει αυτά που του είπε ο δικαστής Γκόρσατς;" έγραψε στο Twitter.

Μιλώντας στο CNNi λίγα λεπτά μετά την επίθεση του Τραμπ, ο Μπλούμενταλ τόνισε ότι είναι σημαντικό ο Γκόρσατς να επαναλάβει δημοσίως τις ιδιωτικές στιχομυθίες του. Πρόσθεσε ότι θα τον πιέσει να το κάνει κατά την ακρόαση στη Γερουσία για την επικύρωση του διορισμού του.

"Οδηγούμαστε, κυριολεκτικά, σε μια συνταγματική κρίση. Προτάθηκε (ο Γκόρσατς) από έναν πρόεδρο που κατ' επανάληψη και επίμονα επιτίθεται στο δικαστικό σώμα. Πρέπει να δείξει στον αμερικανικό λαό ότι θα είναι κάτι παραπάνω από ένα φερέφωνο του Τραμπ" είπε.

Ο Μπλούμενταλ είναι μέλος της Επιτροπής Δικαιοσύνης, όπου θα γίνει η ακρόαση του Γκόρσατς. Είχε επικριθεί το 2010 επειδή είχε υποστηρίξει ότι υπηρέτησε στο Βιετνάμ αλλά στην πραγματικότητα είχε πάρει πολλές αναβολές έκτισης της θητείας του. Ο πρόεδρος Τραμπ είχε και ο ίδιος πάρει τέσσερις αναβολές θητείας, για λόγους σπουδών και άλλη μία γιατί είχε οστεόφυτα στις φτέρνες, σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times.

Αμέσως μετά, σε συνέντευξή του στο MSNBC, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής υποστήριξε ότι ο Γκόρσατς του είπε ότι μπορεί να δημοσιοποιήσει ελεύθερα τις συζητήσεις τους αλλά ότι ο ίδιος αισθάνεται πως ο δικαστής θα έπρεπε να κάνει ένα βήμα παραπέρα.

Ο πρόεδρος Τραμπ έχει χαρακτηρίσει τον δικαστή Ρόμπαρτ "δήθεν δικαστή", η "γελοία γνώμη" του οποίου "ουσιαστικά αναιρεί την επιβολή του νόμου στη χώρα μας".

Κατά παράδοση, οι Αμερικανοί πρόεδροι αποφεύγουν να σχολιάζουν δικαστικά θέματα και αποφεύγουν ιδίως τις προσωπικές επιθέσεις, από σεβασμό προς το Σύνταγμα που εγγυάται τη διάκριση των εξουσιών.

"Πιστεύω ότι ο πρόεδρος Τραμπ θα βλάψει τόσο τις πιθανότητες του δικαστή Γκόρσατς (να διοριστεί στο Ανώτατο Δικαστήριο) όσο και το κύρος του ως προέδρου αν συνεχίσει να υπονομεύει την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης", σχολίασε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Κρις Κουνς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ