ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: «Ατύχημα» ο βιασμός 22χρονου με γκλομπ, λέει η αστυνομία

Γαλλία: «Ατύχημα» ο βιασμός 22χρονου με γκλομπ, λέει η αστυνομία
EPA/SIPA/ERIC HADJ/φωτογραφία αρχείου

Δεν συνιστά βιασμό ο άγριος τραυματισμός του 22χρονου από το γκλοπ αστυνομικού στην περιοχή του πρωκτού, υποστηρίζουν οι αστυνομικοί στη Γαλλία και κάνουν λόγο για ατύχημα, ισχυρισμός που έχει προκαλέσει νέο σάλο και έντονες αντιδράσεις, με φίλους και γείτονες του θύματος να «απαντούν» με νέους εμπρησμούς αυτοκινήτων.

Μια εβδομάδα μετά τον άγριο ξυλοδαρμό του Τεό στο προάστιο Ολνέ σου Μπουά, διέρρευσε το πόρισμα των ερευνητών της Ανώτατης Αρχής της Αστυνομίας (IGPN) που έχει μεταβιβασθεί στην ανακρίτρια.

Σύμφωνα με το πόρισμα, αναγνωρίζεται «ο πραγματικά σοβαρός» τραυματισμός του Τεό, εκτιμάται όμως ότι «δεν ήταν εκ προθέσεως» και χαρακτηρίζεται «ατύχημα». Η ανακρίτρια από την πλευρά της κάνει λόγο για «βιασμό», σε μια αντιπαράθεση στην οποία οι λέξεις, από έχουν μεγάλη σημασία από νομικής απόψεως, δεδομένου ότι ο «βιασμός» θα μπορούσε να τιμωρηθεί με έως και 15 χρόνια, με πολύ λιγότερα το «ατύχημα».

Το πόρισμα της αστυνομίας έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα, ο δικαστής μπορεί να το λάβει υπόψη του ή όχι, έχοντας ο ίδιος τον τελικό λόγο.

Η διαρροή του πορίσματος και ο ισχυρισμός της αστυνομίας ότι ο σοβαρός τραυματισμός του 22χρονου ήταν ατύχημα» διαδόθηκε με ταχύτητα φωτός, στη γειτονιά του θύματος, πυροδοτώντας έντονες αντιδράσεις, με νέους εμπρησμούς αυτοκινήτων, για πρώτη φορά μάλιστα κατά τη διάρκεια της μέρας, έπειτα από μερικές μέρες ηρεμίας, μετά και το κάλεσμα του θύματος προς φίλους και συμπολίτες «να μην κάνουν πόλεμο», «να παραμείνουν ενωμένοι» και «να εμπιστευτούν τη δικαιοσύνη».

Είχαν προηγηθεί τρεις νύχτες με συγκρούσεις και επεισόδια, που θύμισαν τις ζοφερές νύχτες του 2005 στα βόρεια προάστια των Παρισίων. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει 35 συλλήψεις συνολικά, δύο καταδίκες σε 6 μήνες φυλακή, ύστερα από άμεση προσαγωγή, ενώ αναμένονται τουλάχιστον 4 δίκες ακόμα.

Συνειδητοποιώντας τον κίνδυνο αναζωπύρωσης των εντάσεων, ύστερα από το πόρισμα της αστυνομίας, ο δήμαρχος του Ολνέ σου Μπουά Μπρούνο Μπεσίζ έσπευσε να επαναλάβει χθες το απόγευμα την έκκλησή του για ηρεμία, ζητώντας σεβασμό προς τον Τεό και την οικογένειά του και ψυχραιμία περιμένοντας την τελική απάντηση της δικαιοσύνης.

Προφανώς ο Δήμαρχος εισακούσθηκε και την περασμένη νύχτα τουλάχιστον δεν υπήρξαν επεισόδια.

Ο 22χρονος Τεό, έχει καταγγείλει ότι μια ομάδα τεσσάρων αστυνομικών τον κακοποίησαν σωματικά και σεξουαλικά στις 2 Φεβρουαρίου, όταν παρενέβη και τους ζήτησε τον λόγο επειδή χαστούκισαν έναν νεαρό την ώρα που έκαναν έλεγχο στα στοιχεία του.

Όπως υποστηρίζει ο Τεό, οι αστυνομικοί τον πήραν παράμερα και τον βίασαν με ένα γκλοπ, τον έφτυναν, τον χτυπούσαν στα γεννητικά του όργανα και τον έβριζαν. Ο 22χρονος φέρει τραύματα στο πρόσωπο, αλλά και στην πρωκτική περιοχή, με θλάση του σφιγκτήρα, αποτέλεσμα της κακοποίησής του, μέρος της οποίας έχει καταγραφεί σε βίντεο.

Τον 22χρονο επισκέφθηκε στο νοσοκομείο και ο φρανσουά Ολάντ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ