ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Βάζει κανόνες για να αποφευχθεί νέο σκάνδαλο τύπου Dieselgate

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Βάζει κανόνες για να αποφευχθεί νέο σκάνδαλο τύπου Dieselgate
reuters

Συγκεκριμένους κανόνες προωθεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προκειμένου να αποφευχθεί νέο σκάνδαλο τύπου Dieselgate.

Η αρμόδια επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς υιοθέτησε προτάσεις που έχουν να κάνουν πολύ δύσκολη την εξαπάτηση των αρχών στις μετρήσεις καυσαερίων. Οι προτάσεις της επιτροπής αναμένεται να συζητηθούν στην επόμενη Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η συγκεκριμένη υπόθεση συγκλόνισε την παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία. Στα τέλη του 2015 οι κατασκευαστές αυτοκινήτων της γερμανικής Volkswagen παραδέχτηκαν ότι εκατομμύρια πετρελαιοκίνητων οχημάτων ήταν εξοπλισμένα με λογισμικό, το οποίο μπορούσε να εξαπατήσει τις δοκιμές εκπομπών. Έκτοτε, άλλες σημαντικές μάρκες έχουν τεθεί επίσης υπό ενδελεχή εξέταση.

Εξαιτίας του σκανδάλου, αυξήθηκαν οι φωνές που ζητούσαν αναβάθμιση του καθεστώτος «έγκρισης τύπου» που δεν είναι τίποτε άλλο από το σύστημα δοκιμής και έγκρισης της συμμόρφωσης των αυτοκινήτων με το νόμο.

Η επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τον τρόπο αναδιοργάνωσης της βιομηχανίας δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, ένας κατασκευαστής μπορεί να λάβει έγκριση για έναν τύπο οχήματος σε κάποια χώρα της Ε.Ε. και να το πουλήσει χωρίς περαιτέρω δοκιμές σε όλο το μπλοκ. Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι αυτό επιτρέπει στους κατασκευαστές αυτοκινήτων να «κάνουν έρευνα αγοράς» και να επιλέξουν μια χώρα, στην οποία μπορούν εύκολα να λάβουν την έγκριση.

Οι ευρωβουλευτές επιθυμούν να θέσουν ένα τέλος σε αυτές τις πρακτικές. Για τον περιορισμό της εξαπάτησης, επιθυμούν οι χώρες να εκπληρώνουν ισχυρές και σαφείς υποχρεώσεις όσον αφορά τον έλεγχο της διαδικασίας έγκρισης τύπου. Ζητούν επίσης ανεξάρτητους ελεγκτές της Ε.Ε., ώστε να ελέγχουν αν τα κράτη μέλη πραγματοποιούν αυτήν την επιτήρηση με ακρίβεια.

Ο εισηγητής των προτάσεων, ευρωβουλευτής της ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, τόνισε ότι «με την υιοθέτηση των προτάσεων η επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς, στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στις εθνικές κυβερνήσεις και τους καταναλωτές. Έχει έρθει ο καιρός να αντιμετωπίσουμε τις αδυναμίες που επέτρεψαν το σκάνδαλο με τις εκπομπές. Συμφωνήσαμε ότι το κλειδί για να οικοδομηθεί και πάλι η εμπιστοσύνη μεταξύ καταναλωτών και αυτοκινητοβιομηχανίας είναι να θεσπιστούν πιο αυστηροί και συστηματικοί έλεγχοι σε κάθε στάδιο».

Ανάμεσα στις προτάσεις συμπεριλαμβάνονται αυστηρότεροι έλεγχοι στις εθνικές υπηρεσίες που εγκρίνουν τα αυτοκίνητα προς πώληση, η δυνατότητα ελέγχων εθνικών υπηρεσιών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έλεγχοι από τις εθνικές αρχές οχημάτων που βρίσκονται ήδη σε κυκλοφορία, καθώς και η δυνατότητα επιβολής προστίμων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ