ΚΟΣΜΟΣ

Αυστηρά μηνύματα Ντομπρόβσκις με πολλούς αποδέκτες

Αυστηρά μηνύματα Ντομπρόβσκις με πολλούς αποδέκτες
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Κάλεσμα στο Λονδίνο και όλη την Ευρώπη να υπερασπιστεί τις αξίες της έκανε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Επικρίνοντας εμμέσως τις κινήσεις του νέου αμερικανού προέδρου και τα «εναλλακτικά γεγονότα» του, ο Ντομπρόβσκις, σε ομιλία του στην ευρωπαϊκή έδρα του πρακτορείου οικονομικών ειδήσεων Bloomberg, τόνισε:

«Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τις ιστορικές, ευρωπαϊκές αξίες μας όταν απειλούνται ή όταν οι πολιτικές που βασίζονται σε αποδείξεις αμφισβητούνται από εναλλακτικά γεγονότα».

Με τον όρο «εναλλακτικά γεγονότα» αναφερόταν στην έκφραση που χρησιμοποίησε η Κέλιαν Κόνγουεϊ, μια από τις στενότερες συμβούλους του Τραμπ, με αφορμή την αντιπαράθεση για τον αριθμό των προσώπων που παρακολούθησαν την ορκωμοσία του νέου προέδρου.

Μιλώντας για το Brexit, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής είπε ότι «λυπάται» για την απόφαση των Βρετανών, αλλά σέβεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του περασμένου Ιουνίου.

Συνέπεια του δημοψηφίσματος είναι ότι «ετοιμάζουμε μια νέα σχέση μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου» είπε, προσθέτοντας: «Οι πρόσφατες αμερικανικές εκλογές προκάλεσαν ακόμη περισσότερη αβεβαιότητα και έθεσαν υπό αμφισβήτηση πολλές από τις καθιερωμένες θέσεις».

Ο πρώην πρωθυπουργός της Λετονίας εμφανίστηκε εξάλλου να τηρεί «συμφιλιωτική» στάση απέναντι στο Λονδίνο, τονίζοντας ότι η ΕΕ δεν επιδιώκει να «τιμωρήσει» τη Βρετανία αλλά να συνάψει μια συμφωνία που θα είναι επωφελής και για τις δύο πλευρές.

Ο Ντομπρόβσκις, που μεταξύ άλλων είναι αρμόδιος και για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, υπερασπίστηκε επίσης τη διεθνή συνεργασία.

«Αν πιστεύουμε στη διατήρηση μιας αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας, είναι σαφές ότι χρειαζόμαστε τη συνεργασία των εταίρων μας (...) Τι θα γίνει αν οι χρηματοπιστωτικοί κανόνες διαφέρουν ριζικά στη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, το Παρίσι, τη Φραγκφούρτη ή τη Σιγκαπούρη;» διερωτήθηκε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ