ΚΟΣΜΟΣ

Έκτακτα μέτρα στην Κίνα για τη γρίπη των πουλερικών

Έκτακτα μέτρα στην Κίνα για τη γρίπη των πουλερικών
Φωτογραφία αρχείου REUTERS/Aly Song

Το 30% των πουλερικών στις αγορές της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της Κίνας είναι μολυσμένο από τον ιό της γρίπης, όπως αναφέρει η εφημερίδα China Daily, επικαλούμενη ανακοίνωση των Αρχών της πόλης.

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι το Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών στην Κουανγκτσόου, που είναι πρωτεύουσα της νότιας επαρχίας Γκουανγκντόνγκ, καλεί τους πολίτες να μην έρχονται σε επαφή με ζωντανά πουλερικά μετά από εξετάσεις που έγιναν την περασμένη εβδομάδα.

Οι Aρχές της Κουανγκτσόου, που είναι μεγάλο λιμάνι και σημαντικός συγκοινωνιακός κόμβος, ανακοίνωσαν τον περασμένο μήνα ότι αναστέλλουν το εμπόριο των ζωντανών και των σφαγμένων πουλερικών για να εμποδίσουν τη μετάδοση της γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους. Ωστόσο, τους τελευταίους 2,5 μήνες έχουν αναφερθεί περισσότερες από 100 περιπτώσεις μετάδοσης σε ανθρώπους.

Η τελευταία προειδοποίηση ενισχύει τις ανησυχίες για την εξάπλωση του ιού, καθώς 30 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους αυτό το χειμώνα στην Κίνα. Μεγάλα ξεσπάσματα του ιού αντιμετωπίζουν στη γειτονική Νότια Κορέα και στην Ιαπωνία, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Η μόλυνση από τον ιό κρύβει σημαντικούς κινδύνους για την υγεία και παράλληλα προκαλεί μεγάλες οικονομικές απώλειες. Το τελευταίο μεγάλο ξέσπασμα του ιού στην Κίνα σημειώθηκε το 2013, σκοτώνοντας 36 άτομα και προκαλώντας απώλειες 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον αγροτικό τομέα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ