ΚΟΣΜΟΣ

Ιράκ: Πυρά στην "πράσινη ζώνη" της Βαγδάτης

Ιράκ: Πυρά στην "πράσινη ζώνη" της Βαγδάτης
REUTERS/ MAHMOUD RAOUF MAHMOUD

Ρουκέτες ερρίφθησαν αργά το βράδυ του Σαββάτου στη λεγόμενη πράσινη ζώνη της Βαγδάτης, που φρουρείται με αυστηρά μέτρα ασφαλείας, έπειτα από αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και διαδηλωτών που ζητούσαν μεταρρυθμίσεις.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 200 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με την αστυνομία σε αυτή τη διαδήλωση, την πλέον αιματηρή από τότε που άρχισε το 2015 ένα κίνημα διαμαρτυρίας κατά της πολιτικής τάξης που κατηγορείται για διαφθορά αι νεποτισμό.

Η αρμόδια αρχή συντονισμού των επιχειρήσεων ασφαλείας στο Ιράκ έκανε λόγο για "αρκετές ρουκέτες Κατιούσα" που έπληξαν την πράσινη ζώνη, στην οποία υπάρχουν οι βασικές κυβερνητικές υπηρεσίες και σημαντικά όργανα της χώρας, καθώς και πρεσβείες όπως αυτή των ΗΠΑ.

Οι ρουκέτες ερρίφθησαν από την Μπαλαντιγιάτ και την οδό Παλαιστίνης, τομείς στη βόρεια Βαγδάτη, ανακοίνωσε η κοινή Διοίκηση επιχειρήσεων, χωρίς να αναφέρει ποιοι τις έριξαν.

Αξιωματούχοι της αστυνομίας και του υπουργείου Εσωτερικών επιβεβαίωσαν την ρίψη των πυρών, αλλά δεν ήταν σε θέση να πουν αμέσως ποιος ήταν ο στόχος τους ακριβώς, ούτε αν υπήρξαν θύματα.

Ένας βουλευτής που ζει στην πράσινη ζώνη έκανε λόγο για τουλάχιστον έξι ρουκέτες, ενώ ένας διπλωμάτης για τέσσερις.

Αρκετοί δρόμοι ήταν κλειστοί το βράδυ του Σαββάτου και πρόσθετες δυνάμεις ασφαλείας αναπτύχθηκαν σε όλη την πρωτεύουσα.

Χιλιάδες διαδηλωτές, κυρίως υποστηρικτές του σιίτη Μοκτάντα Σαντρ, είχαν συγκεντρωθεί ειρηνικά στην πλατεία Ταχρίρ ζητώντας μεταρρυθμίσεις, κυρίως στον εκλογικό νόμο.

Ορισμένοι μεταξύ αυτών προσπάθησαν στη συνέχεια να περάσουν το σημείο που είχε αποκλείσει η αστυνομία και οδηγεί στην πράσινη ζώνη, δήλωσε αξιωματούχος της αστυνομίας. "Οι δυνάμεις ασφαλείας έριξαν δακρυγόνα για να τους σταματήσουν αλλά αυτοί επέμειναν".

Τα βίαια επεισόδια προκάλεσαν τον θάνατο επτά ανθρώπων --δύο μελών των δυνάμεων της τάξης και πέντε διαδηλωτών", δήλωσε συνταγματάρχης της αστυνομίας ο οποίος έκανε λόγο για 200 και πλέον τραυματίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ