ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Οι πολίτες εγκρίνουν τον Σταϊνμάιερ για τη θέση του προέδρου

Γερμανία: Οι πολίτες εγκρίνουν τον Σταϊνμάιερ για τη θέση του προέδρου
REUTERS

Θετικά κρίνουν οι περισσότεροι Γερμανοί τον Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, τον πολιτικό που η κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ προτείνει για τη θέση του ομοσπονδιακού προέδρου.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Emnid που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Bild am Sonntag, το 59% των ερωτηθέντων δήλωσε βέβαιο ότι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας θα τα πάει καλά αφού διαδεχθεί τον πρώην πάστορα Γιοάκιμ Γκάουκ. Το 19% θεωρεί αντιθέτως ότι δεν θα είναι επαρκής στα νέα του καθήκοντα.

Ο Σταϊνμάιερ, 61 ετών, παραιτήθηκε από το ΥΠΕΞ τον περασμένο μήνα για να διεκδικήσει την προεδρία, αφού ο 77χρονος Γκάουκ γνωστοποίησε τον περασμένο Ιούνιο πως δεν θα είναι υποψήφιος για δεύτερη θητεία λόγω της προχωρημένης ηλικίας του. Η θητεία του Γκάουκ τερματίζεται την 17η Μαρτίου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η απόφαση να υποστηρίξει τον υποψήφιο των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) δεν ήταν εύκολη για την Άνγκελα Μέρκελ, ηγέτιδα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), η οποία θα αντιμετωπίσει στις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου τον Μάρτιν Σουλτς σε μια μάχη για την καγκελαρία που προμηνύεται σκληρή.

Η Ομοσπονδιακή Συνέλευση, ένα ειδικό σώμα που αποτελείται από 630 μέλη της Μπούντεσταγκ και ισάριθμους αντιπροσώπους των ομόσπονδων κρατιδίων, θα εκλέξει τον νέο πρόεδρο της Γερμανίας αργότερα την Κυριακή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ