ΚΟΣΜΟΣ

Μεξικό: Έξαρση της βίας από την διαλυμένη συμμορία του Ελ Τσάπο

Μεξικό: Έξαρση της βίας από την διαλυμένη συμμορία του Ελ Τσάπο
Φωτογραφία Αρχείου REUTERS/Hugo Cervantes

Η εσωτερική σύγκρουση για την εξουσία στο διασπασμένο καρτέλ Σιναλόα είναι πιθανότατα η αιτία για την έξαρση βίας σε πολλές περιοχές στο βόρειο Μεξικό, σύμφωνα με τον Σαλβαδόρ Σιενφουέγος, υπουργό Άμυνας της χώρας.

Ο Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν, το ισχυρό αφεντικό του καρτέλ, εκδόθηκε στις ΗΠΑ τον περασμένο μήνα και περιμένει να δικαστεί, προφυλακισμένος σε μια φυλακή της Νέας Υόρκης.

Ο Σιενφουέγος είπε σε δημοσιογράφους στην Κουλιακάν, την πρωτεύουσα της βορειοδυτικής Πολιτείας Σιναλόα, ότι το κενό εξουσίας στη συμμορία μετά την έκδοση του Γκουσμάν πιθανόν είναι η αιτία της πρόσφατης κλιμάκωσης της βίας.

«Απόντος του ηγέτη τους» οι διάφορες φράξιες της «δίνουν μάχη για το ποιος θα ελέγξει» τη συμμορία, είπε. «Αυτό νομίζω πως συμβαίνει», συνέχισε ο Σιενφουέγος.

Ο ίδιος εξήγγειλε ότι θα αναπτυχθούν κι άλλοι στρατιώτες στη Σιναλόα, αρχής γενομένης αύριο Δευτέρα, χωρίς όμως να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες ή να δώσει κάποιον αριθμό.

Οι δυνάμεις του στρατού που βρίσκονται ήδη στην Πολιτεία θα αναδιαταχθούν, πρόσθεσε ο υπουργός Άμυνας.

Τον Ιανουάριο διαπράχθηκαν 116 ανθρωποκτονίες στη Σιναλόα, ένας αριθμός αυξημένος κατά 50% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2016, σύμφωνα με το πολιτειακό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ανταλλαγές πυρών στην Κουλιακάν είχαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 12 άνθρωποι στην Κουλιακάν μέσα σε τρεις ημέρες την περασμένη εβδομάδα. Το πολιτειακό υπουργείο Παιδείας έδωσε εντολή να μην γίνουν μαθήματα σε 148 σχολεία την Τετάρτη, επικαλούμενο προβλήματα ασφάλειας.

Εξάλλου μεξικανοί πεζοναύτες και ομοσπονδιακοί αστυνομικοί, που κάλεσαν ένα ελικόπτερο Μπλακ Χοκ για να τους υποστηρίξει από αέρος, σκότωσαν δώδεκα φερόμενα ως μέλη της συμμορίας Μπελτράν Λέιβα στη γειτονική Πολιτεία Ναγιαρίτ την Πέμπτη. Ανάμεσα στους υπόπτους ήταν και το τοπικό αφεντικό του καρτέλ Μπελτράν Λέιβα, το οποίο βρίσκεται σε σύγκρουση με το καρτέλ Σιναλόα.

Βίαια επεισόδια ξέσπασαν επίσης πρόσφατα στις Πολιτείες Τσιουάουα και Μπάχα Καλιφόρνια.

Σύμφωνα με αναλυτές, στο καρτέλ Σιναλόα μαίνεται μια σύγκρουση ανάμεσα στους γιους του Γκουσμάν, τον Αλφρέδο και τον Ιβάν Αρτσιβάλδο, από τη μια, και του Ντάμασο «Ελ Λισενσιάδο» Λόπες από την άλλη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ