ΚΟΣΜΟΣ

Περού: Άφαντος ο πρώην πρόεδρος που εμπλέκεται σε σκάνδαλο

Περού: Άφαντος ο πρώην πρόεδρος που εμπλέκεται σε σκάνδαλο
Ο πρώην πρόεδρος του Περού Αλεχάντρο Τολέδο REUTERS/ MARIANA BAZO

Αμοιβή 30.000 δολαρίων για κάθε πληροφορία που θα βοηθήσει στον εντοπισμό και στη σύλληψη του πρώην προέδρου του Περού Αλεχάντρο Τολέδο, ο οποίος εμπλέκεται σε σκάνδαλο διαφθοράς, προσφέρουν οι αρχές της χώρας.

Ο Τολέδο, άλλοτε πρωτοστάτης στην καταπολέμηση της διαφθοράς, θεωρείται ύποπτος ότι πήρε 20 εκατομμύρια δολάρια κάτω από το τραπέζι από τον βραζιλιάνικο κολοσσό Odebrecht προκειμένου να δώσει τη συγκατάθεσή του, ώστε ο όμιλος να κερδίσει τον διαγωνισμό για την κατασκευή ενός μεγάλου δρόμου που συνδέει το Περού με τη Βραζιλία.

Ο πρώην πρόεδρος έχει αρνηθεί τις κατηγορίες αυτές, καταγγέλλοντας μια μανία σε βάρος του από τους πολιτικούς του αντίπαλους.

Την Πέμπτη, ο δικαστής Ρ. Κονσεπσιόν που χειρίζεται την υπόθεση εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψης, διατάσσοντας τον "άμεσο εντοπισμό" του πρώην προέδρου (2001-2006), "τη σύλληψή του και την προσωρινή του κράτηση" για 18 μήνες.

Η κυβέρνηση του Περού είχε ανακοινώσει την Παρασκευή ότι έχει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο πρώην αρχηγός του κράτους, του οποίου η σύζυγος είναι Ισραηλινή, πιθανόν να προσπαθήσει να διαφύγει στο Ισραήλ. Αρχικά είχε αναφέρει ότι ο Τολέδο θα μπορούσε να διαφύγει στο Παρίσι, στη Γαλλία. Οι αρχές των δύο χωρών έχουν ειδοποιηθεί, σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Εμανουέλ Ναχσόν.

Το Ισραήλ, πάντως, ανακοίνωσε ότι δεν θα επιτρέψει την είσοδο στη χώρα στον Τολέδο, μέχρι οι υποθέσεις του με τη δικαιοσύνη να διευθετηθούν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ