ΚΟΣΜΟΣ

Δύο «Γκιουλενιστές» συνελήφθησαν στην προσπάθειά τους να περάσουν στην Ελλάδα

Δύο «Γκιουλενιστές» συνελήφθησαν στην προσπάθειά τους να περάσουν στην Ελλάδα
Φωτογραφία αρχείου REUTERS/Huseyin Aldemir

Δύο πρώην υπάλληλοι υπουργείων της Τουρκίας που κατηγορούνται για διασυνδέσεις με τον κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν, συνελήφθησαν την Δευτέρα βορειοδυτικά της Αδριανούπολης, στην προσπάθειά τους να περάσουν στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρει η φιλοκυβερνητική Daily Sabah, βρίσκονταν με τις οικογένειές τους, και προσπαθούσαν να βρουν μια βάρκα να περάσουν στην Ελλάδα, έχοντας πάνω τους 4000 ευρώ και 2000 τούρκικες λίρες. Οι τέσσερις ενήλικοι (οι δύο πρώην κυνερβητικοί υπάλληλοι και οι σύζυγοί τους) συνελήφθησαν ενώ τα παιδιά τους οδηγήθηκαν σε συγγενείς, όπως σημειώνει η εφημερίδα.

Capture

Παράλληλα, η βελγική εφημερίδα Le Soir, αναφέρει σε δημοσίευμά της ότι οι τουρκικές Αρχές έχουν υποβάλλει έξι αιτήσεις έκδοσης προς το Βέλγιο για άτομα που συνδέονται με το κίνημα του Γκιουλέν. Η εφημερίδα ωστόσο, αναφέρει ότι οι αξιωματούχοι της χώρας δεν θέλησαν να σχολιάσουν την πληροφορία αυτή, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Ένα ζήτημα που τίθεται ακόμη, αφορά, σύμφωνα με το δημοσίευμα, στη δυνατότητα των τουρκικών Αρχών, μέσω πρόσφατου και αμφιλεγόμενου διατάγματος, να στερήσουν από τα άτομα αυτά την ιθαγένειά τους.

Σημειώνεται ότι η Τουρκία δεν έχει υπογράψει τη σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την ιθαγένεια (1997) ούτε τη σύμβαση του ΟΗΕ για τη μείωση των περιπτώσεων απάτριδων (1961) που απαγορεύουν τη στέρηση ιθαγένειας εφόσον εξ αυτής καθίσταται κανείς άπατρις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ