ΚΟΣΜΟΣ

Οι «υπάλληλοι της ΕΕ» στρέφονται κατά της Επιτροπής για την πρόσληψη Μπαρόζο στην Goldman Sachs

Οι «υπάλληλοι της ΕΕ» στρέφονται κατά της  Επιτροπής για την πρόσληψη Μπαρόζο στην Goldman Sachs
REUTERS/Pierre Albouy

Ένας σύλλογος εργαζομένων στους ευρωπαϊκούς θεσμούς ανακοίνωσε σήμερα ότι στρέφεται δικαστικά εναντίον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατηγορώντας την ότι επέδειξε αδράνεια μετά την πρόσληψη του πρώην προέδρου της, του Πορτογάλου Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, από την τράπεζα Goldman Sachs.

Η προσφυγή των "Υπαλλήλων της ΕΕ" κατατέθηκε στον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή, μια ανεξάρτητη υπηρεσία αρμόδια για τη διεξαγωγή ερευνών σε περιπτώσεις "κακοδιαχείρισης" στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Ο σύλλογος αυτός είχε ξεκινήσει από το περασμένο καλοκαίρι και μια προσπάθεια διαδικτυακής συλλογής υπογραφών με αίτημα την επιβολή κυρώσεων στον πρώην πρόεδρο της Επιτροπής (2004-14). Κατάφερε να συγκεντρώσει περισσότερες από 150.000 υπογραφές.

Στο κείμενο της προσφυγής τους οι υπάλληλοι υποστηρίζουν ότι με την ένταξή του στο δυναμικό της αμερικανικής τράπεζας ο Μπαρόζο "ατιμάζει την ευρωπαϊκή δημόσια διοίκηση και την ΕΕ στο σύνολό της".

Λόγω του σάλου που προκλήθηκε από την πρόσληψη του Μπαρόζο στην Goldman Sachs η Επιτροπή αναγκάστηκε να παραπέμψει το θέμα στην Επιτροπή Δεοντολογίας που όμως, μολονότι επέκρινε τις επιλογές του πρώην προέδρου, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν παραβίασε τους υφιστάμενους κανονισμούς.

"Μέχρι σήμερα, εξ όσων γνωρίζουμε, η Επιτροπή δεν έχει λάβει μια τελική απόφαση" συνεχίζει ο σύλλογος που ζητά να παραπεμφθεί η υπόθεση στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να ανασταλούν τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα του Μπαρόζο.

Στα τέλη Νοεμβρίου ο διάδοχος του Μπαρόζο, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, πρότεινε να υιοθετηθούν νέοι, αυστηρότεροι κανόνες δεοντολογίας.

Μεταξύ άλλων, ζήτησε να παραταθεί στα τρία χρόνια (από 18 μήνες που είναι σήμερα) η περίοδος κατά την οποία οι πρώην Επίτροποι είναι υποχρεωμένοι να ζητούν την άδεια της Επιτροπής για να εργαστούν σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια και η Διαμεσολαβήτρια της ΕΕ Έμιλι Ο'Ράιλι χαιρέτισαν αυτή την πρόταση, ζητώντας όμως ταυτόχρονα να ληφθούν πιο ξεκάθαρα μέτρα που να συνοδεύονται και από κυρώσεις για όσους τα παραβιάζουν.

"Ορισμένες θέσεις εργασίας δεν θα πάψουν να είναι προβληματικές απλώς επειδή πέρασαν δύο ή τρία χρόνια" είχε δηλώσει τότε η Ο'Ράιλι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ