ΚΟΣΜΟΣ

Διαφορετικό μήνυμα στους μετανάστες από Τραμπ και Τριντό

Διαφορετικό μήνυμα στους μετανάστες από Τραμπ και Τριντό
REUTERS

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπεραμύνθηκε σήμερα της μεταναστευτικής του πολιτικής, η οποία όπως δήλωσε βασίζεται στην «κοινή λογική», κατά την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού στον Λευκό Οίκο με τον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό.

«Πρέπει να χτίσουμε σύνορα», τόνισε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος. «Πρέπει να επιστρέψουμε την είσοδο στην χώρα σε εκείνους που μπορούν να αγαπήσουν την χώρα μας» και «επιθυμούμε να έχουμε μια πολιτική ανοιχτών συνόρων για αυτούς τους ανθρώπους».

«Αλλά δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την είσοδο στην χώρα στους λάθους ανθρώπους», πρόσθεσε. «Δεν θα επιτρέψω αυτό να συμβεί υπό την προεδρία μου, οι πολίτες της χώρας μας το θέλουν αυτό...Είναι μια στάση κοινής λογικής», σημείωσε.

Ο Τριντό εστίασε στην ασφάλεια των πολιτών της χώρας του, αλλά παράλληλα ανέφερε ότι «συνεχίζουμε την ανοικτή πολιτική μας στην υποδοχή προσφύγων, χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο την ασφάλεια της χώρας μας», σημειώνοντας ότι ο Καναδάς έχει υποδεχτεί περίπου 40.000 πρόσφυγες τα πρόσφατα χρόνια.

Ο Καναδός πρωθυπουργός όμως αρνήθηκε να σχολιάσει την μεταναστευτική πολιτική των ΗΠΑ τονίζοντας ότι: «Το τελευταίο πράγμα που οι Καναδοί θέλουν είναι να παραδώσω μαθήματα σε μια άλλη χώρα για τον τρόπο διακυβέρνησης της», τόνισε.

Παράλληλα σήμερα, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι το εφετείο θα πρέπει να επανεξετάζει πλήρως την απόφαση αναστολής εφαρμογής του αντιμεταναστευτικού διατάγματος του Τραμπ, πριν την διεξαγωγή περαιτέρω διαδικασιών από τον ομοσπονδιακό δικαστή του Σιάτλ.

Ο πρόεδρος Τραμπ έχει εκφράσει την οργή του για τη δικαστική απόφαση του δικαστή του Σιάτλ Τζέιμς Ρόμπαρτ, που ανέστειλε προσωρινά το αντιμεταναστευτικό του διάταγμα, με το οποίο απαγορευόταν η είσοδος στις ΗΠΑ υπηκόων επτά μουσουλμανικών χωρών. Την προηγούμενη εβδομάδα ομοσπονδιακό εφετείο του Σαν Φρανσίσκο επικύρωσε την αναστολή της ισχύος του διατάγματός του. Ο Τραμπ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να εκδώσει νέο διάταγμα.

Ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Τζον Κέλι ανέφερε σε ανακοίνωση του πως σε πρόσφατες επιχειρήσεις που διεξήγαγαν τα μέλη της υπηρεσίας Μετανάστευσης και Τελωνείων (ICE), συνελλήφθησαν 680 παράτυποι μετανάστες, το 75% εκ των οποίων έχει καταδικαστεί για διάπραξη εγκλημάτων, από ανθρωποκτονίες έως οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε στα τέλη του περασμένου μήνα ένα διάταγμα ζητώντας από την ICE να ελέγχει κατά προτεραιότητα τους παράτυπους μετανάστες που έχουν διαπράξει κάποιο αδίκημα και όσους υποπτεύεται ότι ενδέχεται να διαπράξουν κάποιο αδίκημα.

Κατά την συνέντευξη Τύπου ο Τραμπ δήλωσε ότι τα στελέχη της κυβέρνησης του κάνουν μια «εξαιρετική δουλειά» σχολιάζοντας τις πρόσφατες συλλήψεις μεταναστών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ