ΚΟΣΜΟΣ

Πρόεδρος της Αυστρίας: «Μπορούμε να αγωνιστούμε για την Ευρώπη»

Πρόεδρος της Αυστρίας: «Μπορούμε να αγωνιστούμε για την Ευρώπη»
REUTERS/Vincent Kessler

Ο πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν κάλεσε τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διατηρήσουν την εμπιστοσύνη τους στην ευρωπαϊκή ιδέα και να μην αφήσουν ελεύθερο το πεδίο στους ευρωφοβικούς και τους «παλιούς εθνικισμούς».

Όπως δήλωσε από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο ο φιλελεύθερος οικολόγος:

Είμαι πεπεισμένος, όπως και η συντριπτική πλειοψηφία στο ημικύκλιο αυτό, ότι η προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και η απόρριψη του άλλου και του ξένου, καθώς και ο περιορισμός των θεμελιωδών ελευθεριών από τους νέους τοίχους και τους παλιούς εθνικισμούς δεν θα επιλύσει κανένα πρόβλημα, αλλά αντιθέτως θα δημιουργήσει νέα.

Η εκλογή του βαν ντερ Μπέλεν στην αυστριακή προεδρία, μαζί με την ήττα του ακροδεξιού αντιπάλου του, υπήρξε το μοναδικό θετικό γεγονός των τελευταίων πολλών μηνών και έγινε δεκτή με ανακούφιση στις ευρωπαϊκές χώρες, όπως σημειώνει το ΑΠΕ.

«Μπορούμε να αγωνισθούμε για την Ευρώπη και έτσι να πείσουμε τους ανθρώπους παρά να αφήσουμε ελεύθερο το έδαφος στους ευρωφοβικούς. Οι πολύ νέοι ψηφοφόροι θέλουν να τοποθετήσουν το μέλλον τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση», είπε ο πρόεδρος της Αυστρίας αναφέροντας ως παράδειγμα τη δική του εκλογή.

Στη συνέχεια σημείωσε πως:

Έχω εμπιστοσύνη σε μία κοινή Ευρώπη στην οποία οι θεμελιώδεις αξίες, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ελευθερία, η ισότητα και η αδελφοσύνη- ίσως θα μπορούσαμε σήμερα να πούμε η αλληλεγγύη- έχουν βαθιές ρίζες, όπου λαμβάνουμε σοβαρά υπ΄ όψιν τη κλιματική αλλαγή, όπου τα εναλλακτικά γεγονότα μπορούν να διαχωριστούν από την αλήθεια.

Στο πλαίσιο του Brexit και της ανόδου των εθνικιστικών αισθημάτων, ο βαν ντερ Μπέλεν σήμανε συναγερμό κατά της τάσης για την κατακρήμνιση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος που ανεγέρθηκε εδώ και 60 χρόνια, λέγοντας:

Η καταστροφή της Ευρώπης δεν είναι δύσκολη, όμως η ανοικοδόμηση αυτού που καταστράφηκε, είναι πολύ δύσκολη. Η ευρωπαϊκή ιδέα είναι σπουδαία, είναι μοναδική και αξίζει όλες τις θυσίες. Είχαμε ειρήνη μέσω της συνεργασίας και του αμοιβαίου σεβασμού, είναι ένα πολιτισμικό επίτευγμα για το οποίο μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ