ΚΟΣΜΟΣ

Κυπριακό: Ευχαριστημένος από την πρόοδο των συνομιλιών ο Άιντε

Κυπριακό: Ευχαριστημένος από την πρόοδο των συνομιλιών ο Άιντε
Twitter / Espen Barth Eide

Ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ, Έσπεν Άιντε, ο οποίος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη για την προετοιμασία της αυριανής κοινής συνάντησης με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, δήλωσε ότι είναι «ενθαρρυμένος» από τις πρόσφατες συνομιλίες του με την Ελλάδα και την Τουρκία και τους άλλους κύριους διεθνείς παίκτες για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Ο κ. Άιντε διευκρίνισε, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ότι το θέμα δεν έχει λυθεί, αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η λύση είναι στη σφαίρα του εφικτού, αν υπάρχει αρκετή θέληση και δημιουργικότητα για να σκεφτόμαστε εκτός του πλαισίου και να δώσουμε νέες απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα και απαντήσεις σε νέα ερωτήματα».

Σε ερώτηση, αν θα πραγματοποιηθεί η νέα διάσκεψη για την Κύπρο στη Γενεύη, ο κ. Άιντε απάντησε:

«Υποθέτω ότι θα υπάρξει νέα διάσκεψη στη Γενεύη, διότι το αποφασίσαμε ήδη, αλλά φυσικά αυτό που είναι πολύ σημαντικό είναι η ποιότητα της διάσκεψης και το τι ακριβώς θα μπορέσουμε να κάνουμε εκεί». Ακόμη, πρόσθεσε, υπάρχει αρκετή δουλειά να γίνει για να την καταστήσουμε επιτυχή τη νέα διάσκεψη.

Ο κ. Άιντε σημείωσε ότι το κλίμα μεταξύ των δύο κοινοτήτων «δεν είναι το βέλτιστο τώρα και αυτό είναι κάτι που μας ανησυχεί όλους, διότι παρά τη σημαντική πρόοδο που έγινε μέχρι στιγμής στη διαδικασία, οι ηγέτες χρειάζονται τη στήριξη της ευρύτερης κοινωνίας για να μπορέσουν να προχωρήσουν και να διανύσουν την τελευταία απόσταση». Σημείωσε, δε, ότι αυτή η τελευταία απόσταση είναι η πιο δύσκολη.

Ο κ. Άιντε, ο οποίος θα συναντηθεί και με τον Μουσταφά Ακιντζί, τόνισε ότι το θέμα αυτό θα το συζητήσουν αύριο και οι δύο ηγέτες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ