ΚΟΣΜΟΣ

Θλίψη, φόβος και δέος από την τρομοκρατική επίθεση του ISIS

Θλίψη, φόβος και δέος από την τρομοκρατική επίθεση του ISIS
Στρατιώτες στους δρόμους του Παρισιού REUTERS/Yves Herman

Το ISIS απειλεί μέσω twitter Ουάσιγκτον, Λονδίνο και Ρώμη ενώ ένας από τους τρομοκράτες, όπως μεταδίδει το France 24 είναι "γνώριμος" των αρχών ασφαλείας στη Γαλλία. 

Οι γαλλικές αρχές σύμφωνα με τοπικά μέσα έχουν βρει συριακό διαβατήριο σε έναν από τους δράστες, ενώ μέχρι τώρα δεν έχουν γίνει γνωστά άλλα στοιχεία για την ταυτότητά τους. Άλλες πληροφορίες από αραβικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι έχουν βρεθεί και αιγυπτιακά διαβατήρια.Το ISIS που ανέλαβε την ευθύνη αναφέρει ότι έχουν σκοτωθεί 8 μέλη του ενώ οι γαλλικές αρχές μιλούν για επτά.

Σάββατο απόγευμα και το Παρίσι από Πόλη του Φωτός έχει μετατραπεί σε έρημη πόλη.Τα καφέ είναι άδεια και οι κάτοικοι είναι κλειδωμένοι στα σπίτια τους, κατόπιν οδηγιών των αρχών. Ο στρατός και οι αστυνομικές δυνάμεις περιπολούν συνεχώς στο κέντρο και στα προάστια της πόλης. Οι αρχές γνωστοποίησαν ότι «όλες οι δημόσιες εγκαταστάσεις της πόλης», σχολεία, μουσεία, βιβλιοθήκες, γυμναστήρια, κολυμβητήρια και αγορές θα παραμείνουν κλειστά το Σάββατο. Τα πανεπιστήμια επίσης θα είναι κλειστά. Ακόμη κλειστή θα είναι η Disneyland του Παρισιού και ο Πύργος του Άιφελ θα παραμείνει κλειστός. Όλοι οι αγώνες έχουν αναβληθεί. Παράλληλα οι αρχές έχουν απαγορεύσει όλες τις διαδηλώσεις και τις δημόσιες εκδηλώσεις.

Κάποιοι όμως φαίνεται να αψηφούν τα μέτρα ασφαλείας και προσπαθούν να τονώσουν το ηθικό.

Τα νεύρα όλων είναι τεντωμένα και η εικόνα της εμπόλεμης ζώνης προκαλεί μεγάλη ένταση στις αρχές, τα Μέσα και τους πολίτες. Κάθε πληροφορία διαδίδεται αστραπιαία από τα social media, χωρίς επιβεβαίωση, με αποτέλεσμα ο πανικός να μεγαλώνει.

Οι οικογένειες των 128 θυμάτων θρηνούν τους αγαπημένους τους, ενώ ο κόσμος προσπαθεί να δείξει με διάφορους τρόπους την συμπάθεια και την αλληλεγγύη του στον γαλλικό λαό. Σε πολλές χώρες του κόσμου συρρέουν έξω από τις κατά τόπους γαλλικές πρεσβείες και αφήνουν λουλούδια και μηνύματα συμπαράστασης.

Το στρατιωτικό σκέλος του Ισλαμικού Κράτους ανέλαβε νωρίτερα την ευθύνη με μια ανακοίνωση μίσους κατά της Γαλλίας, με τον Γάλλο πρόεδρο να κάνει λόγο για «πράξη πολέμου».

Ο Πάπας σε μια συναισθηματικά φορτισμένη ανακοίνωση, έκανε λόγο για «Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο» και για μια επίθεση κατά ολόκληρης της ανθρωπότητας, η οποία «αξιώνει μια αποφασιστική και αλληλέγγυα αντίδραση από την πλευρά μας προς όλους για να αντιταχθούμε στη διάδοση του φονικού μίσους σε όλες του τις μορφές».

Γερμανικά δημοσιεύματα κάνουν λόγο για σύλληψη ενός άνδρα στην Βαυαρία, την περασμένη εβδομάδα, στο αυτοκίνητο του οποίου βρέθηκαν πολλά αυτόματα, περίστροφα και εκρηκτικά και η οποία θεωρούν ότι σχετίζεται με τις επιθέσεις στο Παρίσι.

Ο Κάμερον, ο οποίος προειδοποίησε με μήνυμα του ότι πιθανόν να υπάρχουν Βρετανοί πολίτες μεταξύ των θυμάτων, θα προεδρεύσει του συμβουλίου αντιμετώπισης κρίσεων με το κωδικό όνομα COBRA για να εξετάσουν την κατάσταση όπως διαμορφώνεται μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ