ΚΟΣΜΟΣ

Τον Νετανιάχου υποδέχτηκε στον Λευκό Οίκο ο Τραμπ (pics)

Τον Νετανιάχου υποδέχτηκε στον Λευκό Οίκο ο Τραμπ (pics)
REUTERS/Kevin Lamarque

Ο πρόεδρο του Ισραήλ επισκέφτηκε την Τετάρτη τις ΗΠΑ μαζί με την σύζυγό του, όπου τους υποδέχτηκαν ο Αμερικανός πρόεδρος και η Μελάνια Τραμπ, στον Λευκό Οίκο. Αφού συνομίλησαν οι δύο ηγέτες παρουσία των συζύγων τους, στη συνέχεια προχώρησαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου.

«Η λύση των δύο κρατών δεν είναι η μόνη πιθανή για την επίλυση του Μεσανατολικού», υποστήριξε ο πρόεδρος Τραμπ σημειώνοντας ότι θα εργαστεί για την ειρήνη μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, αλλά εναπόκειται ουσιαστικά στις ίδιες τις δύο πλευρές να καταλήξουν σε μια συμφωνία. «Οι ΗΠΑ θα ενθαρρύνουν την προώθηση μιας ειρηνευτικής συμφωνίας», τόνισε ο Τραμπ, προσθέτοντας:

640x640 6

Θα εργαστούμε με ιδιαίτερη επιμέλεια σε αυτό το θέμα. Αλλά εναπόκειται στις εμπλεκόμενες πλευρές που θα πρέπει άμεσα να διαπραγματευτούν για μια τέτοια συμφωνία.

REUTERS/Kevin Lamarque

Ο Νετανιάχου τόνισε από την πλευρά του ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ δίνει «μια πρωτοφανή ευκαιρία» για την προώθηση της ειρήνης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης. Σε ερώτηση για την λύση δύο κρατών, ο ίδιος τόνισε ότι επιθυμεί να εστιάσει στην «ουσία» και όχι στους «χαρακτηρισμούς».

640x640 7

REUTERS/Kevin Lamarque

«Περισσότερο από μια αντιμετώπιση με χαρακτηρισμούς, επιθυμώ μια αντιμετώπιση με ουσία», τόνισε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, προσθέτοντας πως:

Υπάρχουν δύο προαπαιτούμενα για την ειρήνη. Πρώτον οι Παλαιστίνιοι να αναγνωρίσουν το εβραϊκό κράτος και... δεύτερον σε κάθε ειρηνευτική συμφωνία, το Ισραήλ να διατηρήσει τον κύριο έλεγχο ασφάλειας σε ολόκληρη την περιοχή δυτικά του Ιορδάνη ποταμού.

Παράλληλα, ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψει ποτέ το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

640x640 8

REUTERS/Carlos Barria

«Η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν είναι μια από τις χειρότερες συμφωνίες που έχω δει και η κυβέρνηση μου έχει επιβάλει ήδη νέες κυρώσεις στο Ιράν και θα κάνω ακόμη περισσότερα για να αποτρέψω το Ιράν να αναπτύξει ποτέ ένα πυρηνικό όπλο», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

640x640 9

REUTERS/Carlos Barria

Παράλληλα, έξω από την αμερικανική πρεσβεία στο Τελ Αβίβ πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την επίσκεψη του Νετανιάχου στις ΗΠΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ