ΚΟΣΜΟΣ

Διπλό χτύπημα στη ρωσική πρεσβεία στη Δαμασκό προκαλεί τη Μόσχα

Διπλό χτύπημα στη ρωσική πρεσβεία στη Δαμασκό προκαλεί τη Μόσχα
Παλαιότερη φωτογραφία από διαδήλωση υποστηρικτών του Άσαντ, που είχαν συγκεντρωθεί έξω από τη ρωσική πρεσβεία στη Δαμασκό για να παρακολουθήσουν σε ζωντανή μετάδοση την ορκωμοσία του Vladimir Putin στη Μόσχα (Δαμασκός, 7 Μαΐου 2012) REUTERS/Khaled al- Hariri

Δύο όλμοι χτύπησαν τον περίβολο της ρωσικής πρεσβείας στη Δαμασκό, την ώρα που εκατοντάδες φιλοκυβερνητικοί διαδήλωναν έξω από αυτήν υπέρ της Ρωσίας.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας και, σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές, δεν υπήρξαν νεκροί, αλλά προκλήθηκαν τραυματισμοί , ενώ στο άκουσμα των εκρήξεων προκλήθηκε πανικός στο συγκεντρωμένο πλήθος.

Αυτόπτης μάρτυρας είπε στο Reuters ότι και οι δύο όλμοι χτύπησαν σε παρακείμενο πάρκο, ενώ άλλος υποστήριξε ότι έπεσαν μέσα στον περίβολο, χωρίς όμως να χτυπήσουν το κτίριο της πρεσβείας.

Την τελευταία περιγραφή μεταδίδει και το ρωσικό πρακτορείο Interfax, επικαλούμενο μέλος της ρωσικής διπλωματικής αποστολής στη Δαμασκό.

Για «τρομοκρατική επίθεση που αποσκοπεί στο να εκφοβίσει τους υποστηρικτές του αγώνα κατά της τρομοκρατίας και να αποτρέψει την επικράτησή τους στον αγώνα κατά των εξτρεμιστών», έκανε λόγο ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ (Sergey Lavrov), προσθέτοντας ότι «θα προσπαθήσουμε μαζί με τις συριακές αρχές να εντοπίσουμε τους υπεύθυνους».

Είχε προηγηθεί παρόμοια επίθεση στις 20 Σεπτεμβρίου, με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών να κατηγορεί τη συριακή αντιπολίτευση, τονίζοντας τότε ότι το χτύπημα προήλθε από περιοχή που ελέγχουν αντικυβερνητικές δυνάμεις.

Πόλεμος δι' αντιπροσώπων

Ανάμεσα στις δύο επιθέσεις έχουν μεσολαβήσει καταλυτικές αλλαγές στο συριακό μέτωπο, καθώς η εμπλοκή της Ρωσίας περιπλέκει τα πράγματα για τη Δύση, ανατρέποντας τους συσχετισμούς δύναμης, όπως είχαν παγιωθεί τα τελευταία έτη.

Το χτύπημα έρχεται μία μέρα μετά την είδηση ότι οι ΗΠΑ απέστειλαν 50 τόνους πυρομαχικών σε ομάδες ανταρτών στη βόρεια Συρία, ως ένα επείγον πρώτο βήμα να εξοπλιστούν οι αντικυβερνητικές δυνάμεις κατά των δυνάμεων του Άσαντ που προσπαθούν να κερδίσουν έδαφος με τη βοήθεια από αέρος της Μόσχας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ