ΚΟΣΜΟΣ

Άσαντ: Το αντιμεταναστευτικό διάταγμα Τραμπ στρέφεται κατά των τρομοκρατών

Άσαντ: Το αντιμεταναστευτικό διάταγμα Τραμπ στρέφεται κατά των τρομοκρατών
REUTERS/ SANA

Η απαγόρευση της εισόδου Σύρων στις ΗΠΑ που επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ως στόχο τους τρομοκράτες και όχι τον συριακό λαό, δήλωσε ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ, δείχνοντας έτσι να υπερασπίζεται την λογική πίσω από το μέτρο αυτό.

Σε συνέντευξή του στην αγγλική γλώσσα που παραχώρησε την Τρίτη στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1 και στον τηλεοπτικό TF1, ο Άσαντ είπε ότι (το διάταγμα) "στρέφεται κατά των τρομοκρατών που παρεισφρέουν σε ομάδες προσφύγων στη Δύση. Και αυτό συνέβη. Συνέβη στην Ευρώπη, κυρίως στη Γερμανία. Νομίζω ότι ο στόχος του Τραμπ είναι να αποτρέψει αυτούς τους ανθρώπους από το να πάνε. Δεν είναι κατά του συριακού λαού".

Τον περασμένο μήνα ο Τραμπ υπέγραψε αντιμεταναστευτικό διάταγμα, το οποίο έκτοτε ανεστάλη από ομοσπονδιακό δικαστήριο και το οποίο απαγόρευε σε πολίτες επτά κυρίως μουσουλμανικών χωρών, περιλαμβανομένης της Συρίας, να εισέλθουν σε αμερικανικό έδαφος, ενώ απαγόρευε επ' αόριστον σε όλους τους Σύρους πρόσφυγες να εισέλθουν στις ΗΠΑ.

Ο ίδιος ο Τραμπ υποστήριξε ότι το διάταγμα, το οποίο προκάλεσε διαμαρτυρίες στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό και σύγχυση στα αμερικανικά και στα διεθνή αεροδρόμια, αποσκοπούσε να αποτρέψει τους ένοπλους από το να εισέλθουν στις ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση Άσαντ έχει συχνά ασκήσει κριτική εναντίον δυτικών χωρών για τη στήριξή τους προς τους Σύρους αντάρτες, οι οποίοι θεωρούνται όλοι τρομοκράτες από την Δαμασκό και έχει προειδοποιήσει ότι αυτή η στήριξη θα οδηγήσει σε ένοπλες επιθέσεις ανά τον κόσμο.

Ο Τραμπ δεν έχει ακόμη εκθέσει μια σαφή πολιτική για τη Συρία, αλλά έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα ήρε την υποστήριξη προς τις ένοπλες ομάδες και έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να αποκαταστήσει τις σχέσεις με τη Ρωσία, ο πρόεδρος της οποίας Βλαντίμιρ Πούτιν είναι ο ισχυρότερος σύμμαχος του Άσαντ.

Ερωτηθείς ευθέως αν η αντιμεταναστευτική πολιτική του Τραμπ είναι η ενδεδειγμένη, ο Άσαντ δεν απάντησε, είπε όμως ότι δεν έχει δει ακόμη ποια θα είναι η πολιτική που θα ακολουθήσει ο Αμερικανός πρόεδρος στη Συρία.

Νέοι βομβαρδισμοί στην πόλη αλ Μπαμπ

Επί του συριακού πεδίου της μάχης, 24 άμαχοι σκοτώθηκαν από τους τουρκικούς βομβαρδισμούς εναντίον της πόλης αλ Μπαμπ που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους, όπως ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήτιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αλλά ο τουρκικός στρατός υποστήριξε ότι κατά την επίθεση σκοτώθηκαν μόνο "τρομοκράτες".

Το Παρατηρητήριο προσέθεσε ότι μεταξύ των θυμάτων από τον βομβαρδισμό της Αλ Μπαμπ το τελευταίο 24ωρο περιλαμβάνονται και 11 παιδιά.

Η Αλ Μπαμπ είναι το τελευταίο προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους στην επαρχία του Χαλεπίου στη βόρεια Συρία και έχει δεχτεί σφοδρό σφυροκόπημα από τις τουρκικές δυνάμεις και τις συμμαχικές δυνάμεις των Σύρων ανταρτών τους τελευταίους μήνες.

Έκκληση του ντε Μιστούρα για ειρήνευση

Την ίδια ώρα, ο ειδικός απεσταλμένος για την Συρία του ΟΗΕ Στάφαν ντε Μιστούρα έκανε έκκληση να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες προς την κατεύθυνση της ειρήνευσης στη Συρία στη διάρκεια επίσκεψής του στη Μόσχα και ενόψει του νέου γύρου ειρηνευτικών συνομιλιών στη Γενεύη.

Ο ντε Μιστούρα βρίσκεται στη Ρωσία για συναντήσεις με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, καθώς ο ΟΗΕ ετοιμάζεται για τον νέο γύρο διαπραγματεύσεων στην Ελβετία στις 23 Φεβρουαρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ