ΚΟΣΜΟΣ

Le Monde: O Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι ο σύγχρονος βασιλιάς Όθων

Le Monde: O Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι ο σύγχρονος βασιλιάς Όθων
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με τον πάλαι ποτέ βασιλιά της Ελλάδας, Όθων παραλληλίζει γαλλικό μέσο τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, σημειώνοντας πως όπως ο Βαυαρός επιβλήθηκε στην υπερχρεωμένη Ελλάδα από τους δανειστές της, το ίδιο έγινε και με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπε

«Ο Όθων της σύγχρονης εποχής είναι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και αντιδημοφιλής δυνάστης των Ελλήνων», γράφει ο Αρνό Λεπαρμαντιέ στη Le Monde.

Ο αρθρογράφος αναφέρεται στις ομοιότητες μεταξύ της επιβολής του Βαυαρού βασιλιά, Όθωνα, από τις μεγάλες δυνάμεις σε ένα κράτος που είχε βυθιστεί στα χρέη. Ο Γάλλος αρθρογράφος περιγράφει τον φαύλο κύκλο των μνημονίων και παρομοιάζει με εκδικητική καταδίκη τις απαιτήσεις του Βερολίνου και των Βρυξελλών στην Αθήνα. Μια καταδίκη που δεν πρόκειται να είναι σύντομη, αλλά θα μοιάζει με ποινή φυλάκισης 30 ετών.

«Ο βασιλιάς επεβλήθη από τις ευρωπαϊκές δυνάμεις το 1832 μετά τον πόλεμο της ανεξαρτησίας. Ο Όθων ο 1ος ήταν ένας βαυαρός, καθολικός πρίγκιπας, που προσπάθησε να δημιουργήσει ένα σύγχρονο κράτος σε μία χώρα που μόλις είχε βγει από την οθωμανική ηγεμονία. Δυστυχώς έχοντας δανεισθεί 60 εκατομμύρια χρυσά φράγκα από τους αγγλο-γαλλο-ρώσους προστάτες, το ελληνικό κράτος φάνηκε ανίκανο να εισπράξει τους φόρους και χρηματοδότησε τις τρέχουσες δαπάνες και τον στρατό της μέσω δανεισμού», αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι ο Όθων της σύγχρονης εποχής. «Ο Όθων της σύγχρονης εποχής είναι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και αντιδημοφιλής δυνάστης των Ελλήνων», γράφει ο Λεπαρμαντιέ

Ο αρθογράφος αναρωτιέται πότε θα καταφέρει η χώρα να αποκτήσει πραγματική οικονομική ανεξαρτησία, ξεφεύγοντας από τον φαύλο κύκλο του δανεισμού και της αδυναμίας αποπλήρωμής. Αυτά σε θεωρητικό επίπεδο βέβαια γιατί σε πρακτικό η Ελλάδα έως τον Ιούλιο θα πρέπει να αποπληρώσει 7 δις ευρώ, σημειώνει το δημοσίευμα.

Το παράλογο της κατάστασης περιγράφηκε από τον Κλάους Ρέγκλινγκ, τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, που έχει δανείσει 175 δισεκατομμύρια στην Ελλάδα.

«Μία ψυχρή ανάλυση των γεγονότων δείχνει ότι δεν πρέπει να ανησυχούμε για το επίπεδο του χρέους της Ελλάδας», είχε εξηγήσει στους Financial Times ο Ρέγκλινγκ. Και με ισχυρά επιχειρήματα: αυτά τα ποσά δανείζονται με ευνοϊκό επιτόκιο (1%), γεγονός που επιτρέπει στην Ελλάδα να εξοικονομεί 8 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, δηλαδή το 4,5% του ΑΕΠ της. Επίσης τα δάνεια αυτά είναι πολύ μακράς διάρκειας, τριάντα ετών κατά μέσον όρο, πράγμα που εξουδετερώνει το επιχείρημα του ΔΝΤ που βασιζόμενο σε δεκαετείς προβλέψεις θεωρεί ότι ο ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.

Αυτό το χρέος είναι βιώσιμο μόνο υπό τον όρο η Ελλάδα να παραμείνει υπό την κηδεμονία των Ευρωπαίων και να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που της επιβάλλονται από τις Βρυξέλλες για διάστημα 30 ετών. Αυτό είναι μια πραγματική καταδίκη, σύμφωνα με τον Αρνό Λεπαρμαντιέ.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ