ΚΟΣΜΟΣ

Παραιτήθηκε βουλευτής του Ερντογάν γιατί έκανε λόγο για εμφύλιο στη χώρα

Παραιτήθηκε βουλευτής του Ερντογάν γιατί έκανε λόγο για εμφύλιο στη χώρα
REUTERS/Umit Bektas

Βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος υπέβαλε την παραίτησή του αφού με τις δηλώσεις του προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, καθώς προειδοποίησε για το ενδεχόμενο «εμφυλίου πολέμου» στην περίπτωση που οι πολίτες απορρίψουν τη συνταγματική αναθεώρηση στο δημοψήφισμα του Απριλίου. 

Το περιστατικό αποτυπώνει το κλίμα έντασης που επικρατεί στην Τουρκία, δύο μήνες πριν από το δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος, που προβλέπει τη σημαντική ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου Ερντογάν.

«Εάν δεν ξεπεράσουμε το 50%, εάν δεν κερδίσουμε σε αυτό το δημοψήφισμα, προετοιμαστείτε για εμφύλιο» είχε πει χαρακτηριστικά αυτήν την εβδομάδα ο Οζάν Ερντέμ, αναπληρωτής επικεφαλής του AKP στην επαρχία Μανίσα.

Η δήλωσή του πυροδότησε θύελλα αντιδράσεων, με την αντιπολίτευση να κατηγορεί τους κυβερνώντες ότι επιτρέπουν να πλανάται η σκιά του χάους πάνω από την χώρα υιοθετώντας τη ρητορική των απειλών. Ο Ερντέμ υπέβαλε την Πέμπτη την παραίτησή του υποστηρίζοντας ότι οι δηλώσεις του διαστρεβλώθηκαν. «Οι δηλώσεις μου παρουσιάστηκαν με ένα τρόπο που δεν αντανακλά αυτό ήθελα να πω» τόνισε ο ίδιος, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Dogan.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ