ΚΟΣΜΟΣ

Αποκάλυψη Wikileaks: Πράκτορες της CIA έψαχναν το ρόλο Γαλλίας-Γερμανίας στην ελληνική κρίση

Αποκάλυψη Wikileaks: Πράκτορες της CIA έψαχναν το ρόλο Γαλλίας-Γερμανίας στην ελληνική κρίση
Reuters/Toru Hanai

Μία νέα αποκάλυψη έρχεται από διαρροή δεδομένων των WikiLeaks αναφορικά με το πόση σημασία έδιναν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής στο θέμα της ελληνικής κρίσης, αλλά και του ελληνικού χρέους. 

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τη διαρροή οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ προσπαθούσαν να μάθουν τις θέσεις των γαλλικών κομμάτων σχετικά με την ελληνική κρίση πριν γίνουν οι προεδρικές εκλογές του 2012 όπου τελικά επικράτησε ο Φρανσουά Ολάντ.

Σύμφωνα με τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρoμίου που έδωσε στη δημοσιότητα ο ιστότοπος, οι ΗΠΑ είχαν κινητοποιήσει πράκτορες αλλά και ηλεκτρονικά μέσα παρακολούθησης ώστε να βρουν πληροφορίες σχετικά τη διαχείριση της κρίσης από τη Γαλλία και τη Γερμανία, αλλά και τον βαθμό έκθεσης του γαλλικού δημοσίου και των τραπεζών στο ελληνικό χρέος.

Capture copy

Η επιχείρηση της CIA φέρεται να διήρκεσε περίπου 10 μήνες, από το Νοέμβριο του 2011 έως τον Σεπτέμβριο του 2012, καλύπτοντας και τους δύο γύρους των προεδρικών εκλογών, τον Απρίλιο και τον Μάιο του ίδιου έτους, με τις έρευνες να εστιάζουν κυρίως στις θέσεις των κομμάτων του Φρανσουά Ολάντ -ο οποίος βγήκε και νικητής- καθώς και της Μαρίν Λεπέν.

Εκτός αυτών, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες επιδίωκαν να μάθουν «συγκεκριμένες προτάσεις και συστάσεις» που είχαν καταρτίσει τα γαλλικά κόμματα για την αντιμετώπιση της ευρύτερης κρίσης στην Ευρωζώνη, με επίκεντρο την κρίση στην Ελλάδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ