ΚΟΣΜΟΣ

Κυπριακό: Η επόμενη μέρα της εμπλοκής

Κυπριακό: Η επόμενη μέρα της εμπλοκής
REUTERS/ Φωτογραφία Αρχείου

Ήταν πρόθεση του Μουσταφά Ακκιντζί να αποχωρήσει από τη συνάντηση του με τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη την Πέμπτη, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, οι δηλώσεις του Tουρκοκύπριου ηγέτη πριν από την συνάντηση των δύο πλευρών, πως το μοναδικό θέμα συζήτησης θα ήταν η απόφαση της Βουλής για αναφορά στο Ενωτικό Δημοψήφισμα στα σχολεία κατά την επέτειό του, αλλά και από το αίτημα του να μην υπάρχουν στον χώρο της συνάντησης φωτογράφοι και κάμερες, τον οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι δεν ήταν η ελληνοκυπριακή πλευρά που ακύρωσε τη συνάντηση των διαπραγματευτών, ούτε ήταν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αυτός που αποχώρησε από τη χθεσινή συνάντηση. Απέρριψε, επίσης, τους ισχυρισμούς Ακκιντζί ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης βρόντηξε την πόρτα και έφυγε θυμωμένος από την αίθουσα.

Ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε την ελπίδα ότι ο κ. Ακκιντζί θα είναι παρών στη συνάντηση της Πέμπτης, τονίζοντας ότι η συνέχιση των συνομιλιών εξαρτάται από την άλλη πλευρά. Χαρακτήρισε λυπηρό το γεγονός ότι «προσπαθούν κάποιοι να δικαιολογήσουν αδικαιολόγητες στάσεις», επιρρίπτοντας ευθύνες και στις δύο πλευρές.

Ερωτηθείς εάν η κριτική του απευθύνεται στο ΑΚΕΛ, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε ότι δεν αναφέρεται μόνο στο ΑΚΕΛ, αλλά ευρύτερα στην κοινωνία των πολιτών. Επισήμανε, τέλος, πως αναφορές περί φουστανέλας, αλλαγής πολιτικής και μεταλλάξεων λόγω προεδρικών εκλογών, είναι προσβλητικές.

Πρωτοβουλίες ΑΚΕΛ για άρση του αδιεξόδου

Με την σειρά του ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, μετέβη το πρωί στα κατεχόμενα, όπου είχε διαδοχικές συναντήσεις με ηγέτες κομμάτων και με πολιτικούς παράγοντες της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος, ο κ. Κυπριανού συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Τουρκικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Τουφάν Ερχουρμάν, τον πρόεδρο του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας Τζεμάλ Οζιγίτ, τον πρώην ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Μεχμέτ Αλή Ταλάτ, καθώς και με συνεργάτες του Μουσταφά Ακιντζί.

Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η κατάσταση που δημιουργήθηκε στις διαπραγματεύσεις και η ανάγκη συνέχισης των προσπαθειών για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό.

Η ανακοίνωση δεν ανέφερε λεπτομέρειες, αλλά εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ δήλωσε νωρίτερα ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων έχουν καθήκον να ξεπεράσουν την κρίση και να συνεχίσουν τις συνομιλίες για λύση του Κυπριακού.

Επίσης χαρακτήρισε σχιζοφρενική την απόφαση της Βουλής για την αναφορά στα σχολεία στο ενωτικό δημοψήφισμα του 1950 κατά την ημέρα της επετείου του.

Διαβάστε επίσης:

Μ. Ακιντζί: Ο Αναστασιάδης έφυγε, όχι εγώ

O ειδικός σύμβουλος του ΟΗΕ «κάρφωσε» τον Ακκιντζί: Αυτός αποχώρησε πρώτος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ