ΚΟΣΜΟΣ

Ένας αγέρωχος τσολιάς στην Κολωνία (pics&vid)

Ένας αγέρωχος τσολιάς στην Κολωνία (pics&vid)
Facebook/Manolis Anastasakos

Ένας αγέρωχος και υπερήφανος τσολιάς στέκει σε ένα τοίχο στον σιδηροδρομικό σταθμό του Έρενφελτν στην Κολωνία. Είναι μια ελληνική πινελιά σε μια πολυπολιτισμική γειτονιά στην οποία αναμιγνύονται παραδόσεις και κουλτούρες.

Ο τσολιάς είναι ένα γκράφιτι δημιουργία των ελλήνων καλλιτεχνών του δρόμου Μανώλη Αναστασάκου και Βασίλη Γρυπάρη και πλαισιώνεται από εικόνες του Πειραιά, εικόνες περασμένων δεκαετιών. «Περήφανος;», είναι ο τίτλος που δόθηκε στο έργο.

Δημιουργήθηκε τον περασμένο Αύγουστο και δίνει ελληνικό «άρωμα» στην περιοχή αλλά μεταφέρει και ένα πολιτικοοικονομικό μήνυμα. Με επιλογή των δημιουργών, που φιλοτεχνούσαν τον τοίχο για δύο εβδομάδες, ο φουστανελάς στέκει σε ένα emoticon που αντί για μάτια έχει ζωγραφισμένα ένα δολάριο και ένα ευρώ.

Δυστυχώς ο αγέρωχος Έλλην, που δημιουργήθηκε με έμπνευση από τη μορφή του Σπύρου Λούη, έπεσε θύμα ασέβειας, όπως λένε οι καλλιτέχνες του κύκλου, ύστερα από μια παρεξήγηση. Ένας Μεξικανός ζωγράφισε πάνω στον τοίχο. «Δεν πειράζει, έτσι είναι η τέχνη, έτσι είναι ο δρόμος», λέει ο Μανώλης Αναστασάκος, μιλώντας στην Καθημερινή.

Η ιδέα του τσολιά στην Κολωνία ήταν του κ. Αναστασάκου, που συνεργάστηκε με τη γερμανική εταιρία Colorrevolution, και πλέον κάνουν τα πρώτα σχέδια τους για δημιουργίες στην Αθήνα, αφού πρώτα αποκαταστήσουν τον τσολιά, που στέκει «βεβηλωμένος».

Ο Τζον Ίρβεν της γερμανικής εταιρίας είδε έργα των γκραφιτάδων σε τοίχους της Αθήνας και τους πρότεινε συνεργασία για να ομορφύνουν και τη Γερμανία.

tsolias

(Facebook/Manolis Anastasakos)

Στη χώρα οι άδειες για τέτοιες πρωτοβουλίες δίνονται πολύ ευκολότερα απ’ ότι στην Ελλάδα. Απαιτείται μόνο η σύμφωνη γνώμη του ιδιοκτήτη του οικοπέδου ή άδεια από τις Αρχές αν ο χώρος ανήκει στο Δημόσιο.

Νέος σταθμός της ελληνογερμανικής ομάδας είναι ο Δήμος Καλλιθέας, που αποδέχθηκε την πρόταση τους και τους επέτρεψε να δημιουργήσουν. Δεν είναι γνωστό πότε θα ξεκινήσει το νέο έργο της ομάδας, όμως η Colorrevolution με όπλο τα χρώματα θα επιχειρήσει να αλλάξει λίγο τον κόσμο.

Στην Αθήνα, σύμφωνα με την Καθημερινή, θα φτιάξουν κάποια σχέδια που θα έχουν σχέση με την ιστορία και την κρίση, αφού αφετηρία τους είναι μια πολιτική στάση απέναντι στην καθημερινότητα των πόλεων.

Διαβάστε επίσης

Επιδιόρθωσαν το πιο γνωστό γκράφιτι της Αθήνας με την κουκουβάγια

Βανδαλίστηκε η κουκουβάγια... το διασημότερο γκραφίτι της Αθήνας (pic)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ