Αντιδράσεις για την ομιλία του Γιλντιρίμ στην Γερμανία
Ο Tούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, βρίσκεται στη Γερμανία, με αφορμή τη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια και συναντήθηκε και με την Άνγκελα Μέρκελ.
Την ίδια ώρα ποικίλες αντιδράσεις προκαλεί η πρόθεσή του να μιλήσει σε χιλιάδες Τούρκους της Γερμανίας στο γήπεδο του Ομπερχάουζεν στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Bεστφαλίας.
Η βουλευτής της Αριστεράς, Σεβίμ Νταγκλεγκέν, κουρδικής καταγωγής, δήλωσε στην εφημερίδα Bild ότι η ομιλία του Γιλντιρίμ θα πρέπει να απαγορευθεί, λέγοντας ότι αποτελεί προϊόν της τουρκικής κυβερνητικής προπαγάνδας. Ο συμπρόεδρος των Πρασίνων, Τζεμ Έτσντεμιρ, χαρακτήρισε «φάρσα» την πρωτοβουλία του Τούρκου πρωθυπουργού επί γερμανικού εδάφους, τονίζοντας ότι εάν επιτρέπεται στον Γιλντιρίμ να κάνει εκτός των συνόρων προεκλογικό αγώνα για την κατάργηση της δημοκρατίας στην Τουρκία, θα πρέπει να επιτραπεί και στον αρχηγό του αντιπολιτευόμενου φιλοκουρδικού κόμματος HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, να κάνει αντίστοιχη καμπάνια υπέρ της δημοκρατίας.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ, είπε ότι σε καμία περίπτωση η εκδήλωση στο Ομπερχάουζεν δεν θα πρέπει να γίνει αφορμή για εσωπολιτικές τουρκικές έριδες.
Η ομιλία του Τούρκου πρωθυπουργού παρουσιάζεται ως πρωτοβουλία ιδιωτών αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, την εκδήλωση υποστηρίζει η τουρκική κυβέρνηση, όπως αναφέρει το ΑΠΕ. Πρόκειται για μια αμφιλεγόμενη κίνηση, η οποία διαβάζεται από πολλούς σε ένα πρώτο επίπεδο σαν μια προπαγανδιστική προσπάθεια εκτός τουρκικών συνόρων για να διαφημιστεί το επικείμενο τουρκικό δημοψήφισμα. Σε ένα δεύτερο επίπεδο, αναλυτές εκτιμούν ότι πρόκειται για μια προσπάθεια πόλωσης των Τούρκων της Γερμανίας ενόψει και των γερμανικών ομοσπονδιακών εκλογών, όπως μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Επίσημα λέγεται ότι αντικείμενο της εκδήλωσης στο Ομπερχάουζεν θα είναι μια συζήτηση με Τούρκους πολίτες που ζουν στη Γερμανία και έχουν δικαίωμα ψήφου στην Τουρκία για το δημοψήφισμα του Απριλίου, και ειδικότερα η μετατροπή του πολιτεύματος από κοινοβουλευτικό σε προεδρικό. Ωστόσο, η επιλογή της συγκεκριμένης περιοχής αλλά και χρονικής συγκυρίας για την ομιλία Γιλντιρίμ δεν πρέπει να θεωρείται καθόλου τυχαία. Πριν λίγες μέρες η γερμανική αστυνομία έκανε εφόδους σε κατοικίες θρησκευτικών λειτουργών της τουρκικής μουσουλμανικής οργάνωσης Ditib που δραστηριοποιείται στην Γερμανία με την κατηγορία της κατασκοπίας σε βάρος φερόμενων υποστηρικτών του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.
Ο Γκιουλέν είναι «persona non grata» στην Τουρκία και έχει στοχοποιηθεί ευθέως από την κυβέρνηση Ερντογάν για υποκίνηση του αποτυχημένου πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016. Η υπόθεση των συλλήψεων έξι ιμάμηδων στη Γερμανία τις τελευταίες μέρες έχει προκαλέσει σάλο στην Τουρκία.
Πολλοί μάλιστα εκτιμούν ότι η παρουσία του Γιλντιρίμ θα ρίξει λάδι στη φωτιά, προκαλώντας πόλωση εντός των τουρκικών κοινοτήτων της Γερμανίας.