ΚΟΣΜΟΣ

Ιράκ: Επιχείρηση ανακατάληψης της δυτικής Μοσούλης

Ιράκ: Επιχείρηση ανακατάληψης της δυτικής Μοσούλης
REUTERS/Khalid al Mousily

Στρατιωτική επιχείρηση με στόχο την ανακατάληψη του δυτικού τμήματος της Μοσούλης ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός του ΙράκΧάιντερ αλ-Αμπάντι. Από τις πρώτες ώρες της επιχείρησης οι ιρακινές δυνάμεις ανακατέλαβαν δύο τοποθεσίες. 

Η Μοσούλη είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ και βρίσκεται υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους από τον Ιούνιο του 2014.

Ο στρατηγός Αμπντουλαμίρ Γιαράλαχ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, τονίζει πως ανακατελήφθησαν οι τοποθεσίες Ατμπάχ και Αλ-Λαζάγκαχ που βρίσκονται επί της οδού που οδηγεί προς το αεροδρόμιο της Μοσούλης.

«Ανακοινώνουμε μια νέα φάση της επιχείρησης, θα απελευθερώσουμε το δυτικό τμήμα της Μοσούλης», δήλωσε ο Αμπάντι σε σύντομη τηλεοπτική εμφάνισή του νωρίτερα. «Οι δυνάμεις μας αρχίζουν την απελευθέρωση των πολιτών από τον τρόμο του Νταές», πρόσθεσε χρησιμοποιώντας το αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους.

Οι μαχητές του ISIS βρίσκονται ουσιαστικά υπό πολιορκία στη δυτική Μοσούλη, μαζί με 650.000 αμάχους, σύμφωνα με εκτιμήσεις, αφού οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ δυνάμεις τους εκδίωξαν από το ανατολικό τμήμα της πόλης κατά την πρώτη φάση της επίθεσης που ολοκληρώθηκε τον περασμένο μήνα.

Οι ιρακινές ομοσπονδιακές δυνάμεις στις 17 Οκτωβρίου εξαπέλυσαν μια εκτεταμένη επιχείρηση για να ανακαταλάβουν τη Μοσούλη το τελευταίο προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ. Έπειτα από εβδομάδες σκληρών μαχών, τον Ιανουάριο πήραν τον έλεγχο του ανατολικού τμήματος της πόλης.

«Η Μοσούλη θα ήταν μια σκληρή μάχη για οποιονδήποτε στρατό στον κόσμο», υποστήριξε σε δήλωσή του ο διοικητής των υπό τις ΗΠΑ δυνάμεων του συνασπισμού αντιστράτηγος Στίβεν Τάουνσεντ.

Ιρακινά αεροπλάνα έριξαν εκατομμύρια προκηρύξεις στο δυτικό τμήμα της Μοσούλης προειδοποιώντας τους κατοικους ότι επίκειται μάχη για την εκδίωξη των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, ανακοίνωσε χθες το ιρακινό υπουργείο Άμυνας.

Διαβάστε επίσης:

Ξεκίνησε η μάχη για την απελευθέρωση της Μοσούλης (vids&pics)

73.000 οι εκτοπισμένοι της Μοσούλης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ