ΚΟΣΜΟΣ

Πέτερ Μπόφινγκερ: Μοιραίο το Grexit για την Ευρωζώνη

Πέτερ Μπόφινγκερ: Μοιραίο το Grexit για την Ευρωζώνη
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)

Δραματική προειδοποίηση προς την Ευρώπη για τις επιπτώσεις μιας πιθανής εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, απηύθυνε ο καθηγητής οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Βίρτσμπουργκ και μέλος της Επιτροπής Σοφών της γερμανικής κυβέρνησης, Πέτερ Μπόφινγκερ.

Σε συνέντευξή του στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk (DLF) χαρακτήρισε «μοιραίο» το ενδεχόμενο του Grexit «δεδομένων των εντάσεων στον κόσμο αλλά και εντός της Ευρώπης» και δήλωσε:

«Πρόκειται για ένα θέμα, το οποίο βρίσκεται υπό έλεγχο, αντίθετα με το Brexit, τον Τραμπ ή ακόμα και την Κίνα και δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνονται εικασίες περί εξόδου της από την Ευρωζώνη. Η Ελλάδα έχει καταβάλει μεγάλες προσπάθειες να εκπληρώσει αυτά πού της ζητούνται. Συνολικά έχει εφαρμόσει μιαν άνευ προηγουμένου πολιτική λιτότητας και έχει ένα ισορροπημένο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, τα έσοδα καλύπτουν τα έξοδα και αυτά είναι μια ουσιαστική βελτίωση σε σχέση με το 2009/2010».

Ο Μπόφινγκερ όρισε ως βασικό πρόβλημα της χώρας το ότι «δεν διαθέτει ανταγωνιστικές δομές» και – όπως είπε – δεν μπορεί να τις αποκτήσει γρήγορα. «Και όταν επιβάλλονται διαρκώς φόροι, περικοπές δαπανών, τότε κλωτσάμε αυτό που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε δυναμική και η χώρα δεν μπορεί να μπει σε τροχιά ανάπτυξης», πρόσθεσε ο οικονομολόγος.

«Η οικονομία είναι όπως η ιατρική, είναι θέμα δοσολογίας και στην Ελλάδα επιβλήθηκε μια υπερβολική δόση λιτότητας. Πρέπει, λοιπόν, αφενός μεν να γίνουν δομικές / διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά από την άλλη να δημιουργηθεί και μακροοικονομικά ένα κλίμα, το οποίο να δίνει τη δυνατότητα για ανάπτυξη. Αυτό που γίνεται εδώ και χρόνια, έχει ως συνέπεια μακροοικονομικές θερμοκρασίες υπό του μηδενός. Δεν πρέπει επομένως να εκπλήσσεται κανείς από το ό,τι υπάρχει μικρή ανάπτυξη», επισήμανε ο Πέτερ Μπόφινγκερ.

Οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 1,5% είναι σωστές σύμφωνα με τον γερμανό. «Πρέπει να αφεθεί η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της. Πρέπει να δημιουργηθεί πρώτα η ανάπτυξη και μετά να τεθεί το ερώτημα τι μέτρα λιτότητας απαιτούνται: τώρα είναι σαν να εισέρχεται ένας ασθενής σε κέντρο αποκατάστασης της υγείας του και να απαιτείται από αυτόν να έχει αμέσως υψηλότατες επιδόσεις. Αυτό δεν έχει κανένα αποτέλεσμα. Αυτό είναι το πρόβλημα και το ΔΝΤ το έχει επιτέλους αντιληφθεί. Δυστυχώς, όμως από ευρωπαϊκής πλευράς απαιτούνται συνεχώς νέα, φιλόδοξα μέτρα λιτότητας, κάτι που δεν είχε κανένα αποτέλεσμα στο παρελθόν».

Για το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους ο κ. Μπόφινκερ πιστεύει ότι «αν ικανοποιηθεί περισσότερο η επιθυμία της Ελλάδας στο θέμα αυτό, δεν θα μας πονέσει (τους Γερμανούς), διότι στην πραγματικότητα έχει γίνει ήδη μια σχετικά εκτεταμένη παραίτηση από το χρέος μέσω της παράτασης αποπληρωμής του διά των χαμηλών επιτοκίων. Και πιστεύω ότι αν φροντίσουμε να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ, να παραμείνει το ευρώ σταθερό, τότε συμβάλλουμε σημαντικά στη σταθερότητα της Ευρώπης συνολικά, η οποία σταθερότητα αυτή τη στιγμή είναι σημαντικότερη από ποτέ άλλοτε».

Στο ερώτημα του γερμανικού ραδιοφώνου DLF πώς μπορεί να εξηγηθεί στον Γερμανό φορολογούμενο ότι δίνονται συνεχώς επιπλέον χρήματα στην Ελλάδα απάντησε: «Δίνονται, όχι για να ζουν οι Έλληνες πάνω από τις δυνατότητές τους, αλλά για να μπορέσουν να εξοφλήσουν τα χρέη τους σε μας και στη διεθνή κοινότητα. Δεν πρόκειται για τίποτα άλλο παρά για την παράταση των υπαρχόντων δανείων. Νομίζω πως αυτό είναι παρά, μα πάρα πολύ σημαντικό να το επαναλάβει κανείς».

«Η ελληνική κυβέρνηση βελτιώνει την κατάσταση, χρειάζεται όμως προσωπικό ώστε να μπορέσει να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή και δεν έχει χρήματα να διαθέσει για το δημόσιο τομέα», είπε και συνέχισε: «Νομίζω, όμως, ότι πρέπει να δει κανείς τη μεγάλη εικόνα. Εάν έβγαινε η Ελλάδα από το ευρώ, τότε θα είχαμε μεγαλύτερη αστάθεια στο ευρωσύστημα, στο οποίο ούτως ή άλλως η κατάσταση είναι τεταμένη. Νομίζω ότι το χειρότερο για τον Γερμανό φορολογούμενο θα ήταν αν διαλυθεί η ευρωζώνη, διότι τότε θα έχουμε τεράστια προβλήματα με τις εξαγωγές μας».

Ο οικονομολόγος ερωτώμενος για το αν η Ιταλία είναι ο επόμενος «ασθενής» τόνισε πως η ευρωζώνη διακατέχεται από «υψηλή αστάθεια, γι΄ αυτό και πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να σταθεροποιήσουμε και όχι να αποσταθεροποιήσουμε αυτό το σύστημα». «...αν το πλοίο ναυαγήσει η Γερμανία είναι η χώρα, η οποία θα πληγεί περισσότερο από αυτήν την εξέλιξη», τόνισε.

«Ελπίζω ότι θα αντιληφθούμε στη Γερμανία πόσο σημαντικό είναι το ευρώ για μας, πόσο μεγάλη σχέση έχει η καλή μας οικονομική κατάσταση με αυτό το νόμισμα και εάν -όπως ελπίζω- το κατανοήσουμε, τότε θα είμαστε διατεθειμένοι να καταπιούμε τη μια ή την άλλη καμήλα», κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ