ΚΟΣΜΟΣ

Μοσούλη: 350.000 παιδιά είναι εγκλωβισμένα εν μέσω βομβαρδισμών

Μοσούλη: 350.000 παιδιά είναι εγκλωβισμένα εν μέσω βομβαρδισμών
Getty Images/Ideal Images

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ ανακοίνωσε την Κυριακή την έναρξη στρατιωτικής επιχείρησης για την ανακατάληψη της δυτικής Μοσούλης από το Ισλαμικό κράτος και η βρετανική Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Save the Children» καλεί τις ιρακινές δυνάμεις και τους συμμάχους να κάνουν το παν για να προστατέψουν τα 350.000 παιδιά που βρίσκονται εκεί.

Όπως αναφέρει ο διευθυντής της οργάνωσης στο Ιράκ Μαουρίτσιο Κριβαλέρο, «περίπου 350.000 παιδιά, ηλικίας κάτω των 18 ετών έχουν εγκλωβιστεί στη δυτική Μοσούλη και οι συνέπειες των βομβαρδισμών σε αυτούς τους στενούς και πυκνοκατοικημένους δρόμους κινδυνεύουν να είναι οι πιο φονικές απ΄ ό,τι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα σε αυτή τη σύγκρουση», επισημαίνοντας πως πρέπει να δημιουργηθούν τάχιστα ασφαλείς διάδρομοι απομάκρυνσης για τους αμάχους.

Οικογένειες με τις οποίες επικοινώνησε η ΜΚΟ δήλωσαν πως «η διαφυγή δεν είναι επιλογή» λόγω των απειλών για συνοπτικές εκτελέσεις που εξακοντίζουν οι μαχητές του ISIS, των πυρών των ελεύθερων σκοπευτών και των ναρκών κατά προσωπικού.

640x640 1

REUTERS/Zohra Bensemra

«Τα παιδιά βρίσκονται ενώπιον μιας μακάβριας επιλογής στη δυτική Μοσούλη: πρέπει να διαλέξουν ανάμεσα στις βόμβες, στις μάχες και στην πείνα αν παραμείνουν και στις εκτελέσεις και στα πυρά ελεύθερων σκοπευτών αν προσπαθήσουν να διαφύγουν», πρόσθεσε ο Κριβαλέρο.

«Οι ιρακινές δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους, μεταξύ των οποίων οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία, πρέπει να κάνουν τα πάντα για να προστατεύσουν αυτά τα παιδιά και τις οικογένειές τους» οι οποίες «αρχίζουν να αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε τρόφιμα, ανεπάρκεια νερού και φαρμάκων», πρόσθεσε.

640x640 2

REUTERS/Zohra Bensemra

Στο μεταξύ, πηγές ασφαλείας τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters ανέφεραν πως πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους και τρεις ιρακινοί στρατιώτες, σε δύο βομβιστικές επιθέσεις που έπληξαν σήμερα συνοικίες οι οποίες ανακαταλήφθηκαν πρόσφατα από το Ισλαμικό κράτος στην ανατολική Μουσούλη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ