Ιταλική Αριστερά: Ο 44χρονος Φρατοϊάννι ο πρώτος Γραμματέας
Ο Νικόλα Φρατοϊάννι εξελέγη γραμματέας της Sinistra Italiana, Ιταλικής Αριστεράς, το ιδρυτικό συνέδριο της οποίας ολοκληρώνεται σήμερα στο Ρίμινι.
Ξεκινά την πορεία της η νέα αυτή πολιτική δύναμη, η οποία αποτελεί μετεξέλιξη του κόμματος Αριστερά, Οικολογία και Ελευθερία που είχε ιδρύσει ο περιφερειάρχης της Απουλίας, Νίκι Βέντολα, πριν επτά χρόνια.
Σαράντα τεσσάρων ετών, ο Φρατοϊάννι δήλωσε πως εννοεί να τείνει χείρα συνεργασίας στη μειοψηφία των Δημοκρατικών, οι οποίοι φέρονται έτοιμοι να εγκαταλείψουν το κόμμα του Ματτέο Ρέντσι, ώστε να δημιουργηθεί μια ευρεία συμμαχία όλων των αριστερών δυνάμεων της χώρας.
Όμως, ο πρώην εκπρόσωπος του Αριστερά και Ελευθερία στην βουλή, Αρτούρο Σκόττο, αποφάσισε, μαζί με άλλους δεκαεπτά βουλευτές, να μην πάρει μέρος στο ιδρυτικό συνέδριο του Ρίμινι, και να στηρίξει το επίσης αριστερό κίνημα Campo Progressista (Προοδευτικό Πεδίο) που μόλις δημιούργησε ο πρώην δήμαρχος του Μιλάνου, Τζουλιάνο Πιζαπία.
Ισχυρό συμβολικό σημείο αναφοράς, στην πρώτη αυτή συνάντηση της Ιταλικής Αριστεράς, η πρώην βουλευτίνα, ευρωβουλευτίνα και συγγραφέας, Λουτιάνα Καστελλίνα. «Υπάρχουν στιγμές κατά τις οποίες, κανείς, πρέπει να πάρει το ρίσκο και να κάνει τις επιλογές του», έγραψε η Καστελλίνα, η οποία διάλεξε την Sinistra Italiana, «διότι είχε το θάρρος να πραγματοποιήσει ένα άνοιγμα, εγκαταλείποντας τις βεβαιότητες που μπορούσε να της προσφέρει το καταφύγιό της».
O Nικόλα Φρατοϊάννι, τέλος, κατέστησε σαφές ότι ένα από τα κύρια σημεία της δράσης του κόμματός του θα είναι η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων μέσω μιας στενής συνεργασίας με το κεντροαριστερό συνδικάτο Cgil. «θα έχουμε, φυσικά, τη δική μας άποψη, αλλά θα είμαστε και σε θέση να διαλογιζόμαστε με άλλες δυνάμεις, χωρίς αλαζονεία», πρόσθεσε ο επικεφαλής της Sinistra Italiana.
Η στιγμή που κτήριο καταρρέει μετά από ισραηλινό βομβαρδισμό στη Βηρυτό (vid)
08:37
Banksy: Νέα έρευνα υποστηρίζει ότι αποκάλυψε την πραγματική ταυτότητα του μυστηριώδους καλλιτέχνη
08:29
Επίθεση Τσίπρα στην κυβέρνηση από την Αλεξανδρούπολη για τον πόλεμο και τον... Τραμπ
08:28
Ποιος είναι ο επικρατέστερος διάδοχος του Αλί Λαριτζανί - Κομβικός ο ρόλος του στις διαπραγματεύσεις για τον πόλεμο
08:22