ΚΟΣΜΟΣ

Έναντι 243.000 δολαριών πωλήθηκε το κόκκινο τηλέφωνο του Χίτλερ

Έναντι 243.000 δολαριών πωλήθηκε το κόκκινο τηλέφωνο του Χίτλερ
auctions.alexautographs

Το ποσό των 243.000 δολαρίων δόθηκε για την απόκτηση του κόκκινου τηλεφώνου που χρησιμοποιούσε ο Αδόλφος Χίτλερ κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι προσφορές ξεκίνησαν από τα 100.000 δολάρια και παρά τις αρχικές εκτιμήσεις που μιλούσαν για τελική πώληση για πάνω από 400.000 δολάρια, το ποσό δεν εκτοξεύτηκε σε αυτά τα ύψη. Το όνομα του νέου ιδιοκτήτη δεν είναι γνωστό.

Το τηλέφωνο βρέθηκε στο καταφύγιο του Χίτλερ και το πήρε ένας Βρετανός αξιωματικός που έφτασε εκεί λίγες ώρες μετά την αυτοκτονία του Φυρέρ.

Πρόκειται για τον sir Ralph Rayner ο οποίος έφτασε στο Βερολίνο μετά την παράδοση των Γερμανών. Είχε σταλεί από τον Στρατάρχη Bernard Montgomery για να έρθει σε επαφή με τους Ρώσους συμμάχους στο Βερολίνο - και αυτοί του έδωσαν το περίφημο κόκκινο τηλέφωνο.

Μετά τον πόλεμο πήρε μαζί του το τηλέφωνο, αλλά δεν μίλησε ποτέ για το τρόπαιο του φοβούμενος μήπως κατηγορηθεί για λεηλασία. Λίγο πριν πεθάνει το 1977, έδωσε το τηλέφωνο στον γιό του.

xitler3

(auctions.alexautographs)

Ο οίκος που πραγματοποίησε τη δημοπρασία, που υπενθυμίζουμε ότι ανήκει στον ελληνικής καταγωγής Bill Panagopulos, περιέγραφε το τηλέφωνο ως «όπλο μαζικής καταστροφής», καθώς κατά τον πόλεμο ο Χίτλερ έδωσε μέσω αυτού εντολές που στοίχισαν τη ζωή σε πολλούς ανθρώπους.

xitler2

(Το βαλιτσάκι μεταφοράς του/auctions.alexautographs)

xit

(auctions.alexautographs)

Διαβάστε επίσης:

Έλληνας βγάζει σε δημοπρασία το τηλέφωνο του Χίτλερ (Pics+Vid)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ