ΚΟΣΜΟΣ

Σαουηδική Αραβία: Διορίστηκε η πρώτη γυναίκα CEO μεγάλης εμπορικής τράπεζας

Σαουηδική Αραβία: Διορίστηκε η πρώτη γυναίκα CEO μεγάλης εμπορικής τράπεζας
Twitter/@Anon_Eu

Η πρώτη διευθύνουσα σύμβουλος εμπορικής τράπεζας στη Σαουδική Αραβία ονομάζεται Ράνια Νασάρ και ανοίγει νέους δρόμους για τις γυναίκες στη χώρας της. Η Νασάρ διορίστηκε για να διευθύνει την τράπεζα Samba Financial Group.

Η πρόσληψη της εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο οικονομικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης.

Η Νασάρ είναι μέλος του συμβουλίου της μονάδας παγκοσμίων αγορών της Samba και μιας μονάδας στο Πακιστάν και έχει σχεδόν 20ετή εμπειρία στον τραπεζικό τομέα.

Οι γυναίκες, που στη Σαουδική Αραβία δεν επιτρέπεται να οδηγούν και τελούν υπό την κηδεμονία των ανδρών, καταλαμβάνουν ελάχιστες υψηλόβαθμες θέσεις στον χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Ωστόσο, οι μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησε πέρυσι η Σαουδική Αραβία για να καταστήσει την οικονομία αποτελεσματικότερη και λιγότερο εξαρτημένη από τις εξαγωγές του πετρελαίου περιλαμβάνουν και την ενίσχυση του ρόλου των γυναικών στην οικονομία.

Το χρηματιστήριο της Σαουδικής Αραβίας διόρισε την περασμένη εβδομάδα την πρώτη γυναίκα πρόεδρο, τη Σάρα αλ-Σουχαΐμι, η οποία έγινε η πρώτη γυναίκα διευθύνουσα σύμβουλος μιας σαουδαραβικής επενδυτικής τράπεζας όταν ανέλαβε τα ηνία της NCB Capital το 2014.

Οι σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις της Σαουδικής Αραβίας προβλέπουν ότι τα επόμενα χρόνια το ποσοστό των γυναικών στο εργατικό δυναμικό θα αυξηθεί στο 30% από το 22% σήμερα.

Η Samba Financial Group είναι η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας βάσει ενεργητικού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ