ΚΟΣΜΟΣ

Οι πωλήσεις όπλων εκτοξεύτηκαν στα επίπεδα της εποχής του Ψυχρού Πολέμου

Οι πωλήσεις όπλων εκτοξεύτηκαν στα επίπεδα της εποχής του Ψυχρού Πολέμου
REUTERS/George Frey

Τα τελευταία πέντε χρόνια το παγκόσμιο εμπόριο όπλων έφτασε στα υψηλότατα επίπεδα –από τα τέλη του Ψυχρού πολέμου- , με τις ΗΠΑ να παραμένουν οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς όπλων στον κόσμο.

Ο όγκος των διεθνών μεταβιβάσεων μεγάλων όπλων αυξάνεται συνεχώς από το 2004 και σημείωσε άνοδο κατά 8,4% μεταξύ των περιόδων 2007-2011 και 2012-2016, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI). Μάλιστα, στις ΗΠΑ, που ήταν ο βασικός εξαγωγέας όπλων για την πενταετία έως το 2016, αντιστοιχούν το ένα τρίτο όλων των εξαγωγών όπλων παγκοσμίως, ανέφερε η έρευνα.

«Οι ΗΠΑ προμηθεύουν μεγάλα όπλα σε τουλάχιστον 100 χώρες σε όλο τον κόσμο – σημαντικά πολύ περισσότερα απ’ οποιοδήποτε άλλη χώρα» ανέφερε η διευθύντρια του Προγράμματος Όπλων και Στρατιωτικού Εξοπλισμού του SIPRI. Τα περισσότερα όπλα είναι πολύ ακριβά και σημαντικά από στρατηγικής άποψης, πρόσθεσε, όπως αναφέρει το ΑΠΕ.

Συγκεκριμένα, από όλα τα όπλα που εξήγαγαν οι ΗΠΑ τα τελευταία πέντε χρόνια, το 47% κατέληξε στη Μέση Ανατολή, με τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Τουρκία να αποτελούν τους τρεις βασικότερους αγοραστές.

Η Σαουδική Αραβία ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος εισαγωγέας όπλων στον κόσμο μετά την Ινδία. Αύξησε τις εισαγωγές κατά 212% συγκριτικά με την περίοδο 2007-2011, κυρίως από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ